Suikerwortel

De suikerwortel is een historische groente. Ze behoort tot de familie van de schermbloemigen.

Algemene informatie
Suikerwortel (Vergulde wortel), Sium Sissarum, Skirret.

Ze groeit aan een plant die wel anderhalf meter hoog kan worden. Het knolgewas bestaat uit clusters van langwerpige
wortels die een witte kern hebben, vergelijkbaar met de groei van aardappelen. Van oorsprong komt de suikerwortel uit
China.

Suikerwortel was mogelijk al bij de Romeinen bekend en is in ieder geval in 1546 opnieuw in Europa geïntroduceerd.
Zoetigheid was luxe in die tijd, dus het behoorde tot de koningsmalen. In de 15e eeuw at de adel bijvoorbeeld "Vergulde
Soep" met zoete wijn, amandel en één sinaasappel voor 50 personen. In de 18e eeuw verdwijnt het de suikerwortel of
"Vergulde Wortel" in de vergetelheid. Ze maakte plaats voor producten uit de zogenaamde “Nieuwe Wereld”. Dit waren de
producten die vooral dankzij Columbus uit Zuid-Amerika naar Europa werden gebracht. Nu, in de 21ste eeuw, is de
“vergulde wortel” weer helemaal opnieuw ontdekt en wordt ze populairder met de dag, vooral in kringen die authentieke
smaken waarderen

Reeds beschreven in het jaar 1727: "De suickerwortel is een weldoner voor de maag, plegend en een delicatesse en zo
gewaardeerd door Keizer Tiburius dat hij hem in de keizerlijke keuken liet opnemen"

Smaak van de suikerwortel
De suikerwortel heeft een delicaat zoete smaak die lijkt op een combinatie van pastinaak, zoete aardappel en
schorseneer. De wortel is het enige deel van de plant wat gegeten wordt en is ongeveer 15 tot 20 centimeter lang. De
aanvoer van suikerwortel is in het najaar en de winter. Het is dan ook een typische herfst- en wintergroente. Suikerwortel
is verkrijgbaar bij de natuurwinkel, de biologische markt of boerderij. Bewaar de suikerwortel in de groentelade van de
koelkast. Zo is de groente tot een week houdbaar. Je kunt de suikerwortel ook zelf kweken, als je in het bezit bent van
een (volks)tuin. Je kunt de zaden in de zadenhandel verkrijgen. De groente is vorstbestendig.

Over het algemeen wordt de suikerwortel gekookt gegeten, maar hieronder meer ideeen:
• Je kunt ze gekookt, puur, eten met een klontje boter.
• Het is ook lekker om er een bechamelsaus of kaassaus bij te schenken.
• Je kunt ze ook gekookt pureren en opdienen met een stukje (stoof)vlees.
• Eventueel kun je suikerwortel rauw eten.
• Gefrituurde suikerwortel smaakt lekker als snack of borrelhapje.
• Bestrooi de suikerwortel nog even met suiker en kaneel.
• Je kunt hem ook in de soep verwerken.
• Suikerwortel kan ook gestoomd worden.
• Ze kan prima gecombineerd worden met andere groenten.
• Je kunt de wortel ook verwerken in roerbakschotels.

Je moet hem wel schillen en geraspt smaakt hij ook erg lekker.
Hij wordt ongeveer hetzelfde bereidt als een schorseneer.
Het is een populair ingrediënt in de Japanse en Chinese keuken.

Kweken
Een oude groente, die nog maar zelden wordt geteeld. Het is een meerjarige winterharde plant met een bundel zeer
zoete wortels van ongeveer 1 cm dooorsnee. De plant zelf kan 150 cm hoog worden en is gemakkelijk te telen in
voedselrijke, vochtige grond. Zaaien kan in september of in het voorjaar met 40 cm rijafstand.
Deze elegante schermbloemige, heeft ondergrondse wortels die zich goed ontwikkelen in niet al te droge grond en zijn
na koken zeer zoet van smaak. Het zaad heeft een koude periode nodig om te ontkiemen.
Twee planten rooien is een maal voor vier personen. De wortels plukken en de planten scheuren en terugplaatsen in
oktober en ze groeien vrolijk verder.
Zaai in september tot november, maar in het voorjaar (april) zaaien kan ook. Oogst de wortels ca. 13 maanden na het
zaaien. De plant groeit goed in voedselrijke grond en kan dan 150 cm hoog worden.
De plant is meerjarig en kan ook vermeerderd worden door hem te scheuren.