Ananassalie
Een heerlijk frisse en fruitige salie, die echt naar ananas geurt!

Salvia Rutilans 'Ananas' Net op het moment dat in de tuin bijna alle planten uitgebloeid zijn, begint de ananassalie te
bloeien met felrode aren. Het is een echte herfstbloeier, die zich van het natte en gure herfstweer niets aantrekt. Het is
een vrij onbekende plant die het verdient om vaker in tuinen te staan.

Plantkenmerken
Ananassalie is een breeduit groeiende, struikachtige plant. Hij groeit vlug en kan tot 1 m hoog en breed worden. De
bladeren voelen zacht aan en zijn smaragdgroen. Naast de verrassende bloei in het najaar, heeft deze plant nog een
bijzonderheid. Zijn ovale, puntig toelopende bladeren geuren naar ananas. De rode buisvormige bloemen groeien in aren
en hebben een zoete smaak. Ze zijn rijk aan nectar en trekken op zonnige herfstdagen insecten aan. In warme landen
worden zij door kolibries bezocht.

Herkomst
Inheems is ananassalie in de Zuid-Amerikaanse Andes, Mexico en Guatemala.

Naamgeving
De botanische naam salvia is afgeleid van het Latijnse woord salvare wat genezen betekent. De meeste saliesoorten
worden al sinds eeuwen gebruikt als medicijn.

Standplaats
Geef de plant een iets beschaduwde plaats en goed doorlatende grond, bij zachte winters of goede bescherming blijft de
plant in leven, oppotten en in de schuur zetten bij vorst mag ook. Permanent in een pot planten is een prima oplossing,
de plant doet het erg goed in grote potten en kuipen

Vermeerdering
Ananassalie kun je vermeerderen door toptakjes te stekken.

Snoeien
Om een mooie gevulde struik te verkrijgen, moet je de punten (net als bij fuchsia's) enkele keren afknippen als de plant
nog klein is. Je snoeit de plant boven de wortel af, wanneer hij uitgebloeid is. In het voorjaar gaat hij weer uitlopen

Gebruik
Het gebruik is veelzijdig:
• De bladeren kunnen gehakt aan fruitsalades en koude dranken toegevoegd worden.
• De zoet smakende bloemen kun je als decoratie op desserts en salades gebruiken.
• Verse bladeren, in cakedeeg verwerkt, geven aan het gebak een frisse smaak.
• Ananassalie blad is zeer geschikt voor wild, varkensvlees en kaas.
• Het blad wordt als hele blaadjes in de thee gebruikt.
• Verder kun je bijvoorbeeld het jonge blad frituren en serveren met room.
• Het blad van ananassalie geurt naar ananas en wordt o.a. gebruikt in potpourri.
• Daarnaast verdrijft het vieze luchtjes in de keuken als het verbrand wordt.