Hertshoornweegbree

Hertshoornweegbree ook wel genoemd Landkraal. Vroeg in het voorjaar volop vitamine C uit de natuur.

Beschrijving
Prachtig, fijngenerfd, langwerpig blad heeft deze “historische” sla. Al minstens 400 jaar is deze oude groente in cultuur.
Latijnse naam (Plantago coronopus Plantaginaceae)

Jong snijden, vol met vitamine C, een aanvulling op uw gemengde salade! De gelijkenis met Zeekraal (qua smal en
uiterlijk) is opvallend! De plant is winterhard en meerjarig.

De hertshoornweegbree (Plantago coronopus) is een in België en Nederland van nature voorkomende, eenjarige of
meerjarige, tweeslachtige, 5-20 cm hoge kruidachtige plant, die als groente kan worden gegeten. De plant heeft een
penwortel. De grondstandige bladeren staan in bladrozetten. Het blad is vlezig of zachtbehaard, enkelvoudig, lijn- tot
lintvormig en/of veervormig ingesneden en toegespitst. De bladrand is gaaf of getand. De basis van de bladschijf is
vleugelvormig. De nerven zijn in een veernervig patroon geranschikt. De bladsteel is zeer kort of afwezig.

De bloemstengel is rechtopstaand of opstijgend, behaard, rond en massief. De bloeiwijze is een aar. De witte bloemen
zijn buis- of stervormig en radiair symmetrisch. De bloemen bestaan uit vier kroonbladen en vier kelkbladen. De kroon is
even lang of korter dan de kelk. De bloemen hebben vier meeldraden en één stijl met één stempel. De
hertshoornweegbree bloeit van juni tot september. Na bevruchting worden er doosvruchten gevormd.

Standplaats
De hertshoornweegbree groeit op ziltige, zandige plekken in duinen, op zeedijken, hoge schorren en groene stranden.
Deze plant kan goed tegen vertrapping en groeit op plaatsen waar andere planten niet goed gedijen. Bij het opkomen van
andere soorten verdwijnt de hertshoornweegbree.
De hertshoornweegbree komt voor in de kustregio's van Europa, Noord-Afrika en Voor-Azië.

In de keuken
De hertshoornweegbree is al vierhonderd jaar als groente in cultuur. Hij kan als groente van maart tot augustus worden
gezaaid en al na zeven tot acht weken worden geoogst. De jonge bladeren zijn geschikt voor consumptie. Ze kunnen
worden gekookt of rauw in salades worden verwerkt. De groente bevat vitamine C, β-caroteen, vitamine B1 en
voedingsvezels. Italië is de voornaamste producent van de hertshoornweegbree als groente.