Doperwtenscheuten

Doperwtenscheuten zijn erg lekker en zeer makkelijk zelf te kweken. Het zijn de scheuten, of te wel de jonge topjes van
de doperwtenplant. Je eet ze bijvoorbeeld als een salade en ze smaken naar ... doperwten.

Deze kweekbeschrijving is speciaal voor het kweken van doperwten als doperwtenscheuten. Voor het kweken van
doperwten als gewone groenten is deze beschrijving niet geschikt.

Kweekinstructie:
Doperwten zijn populair bij muizen en vogels, het beste is dus om binnenshuis ermee te beginnen.
Vul een plantenbak 2/3 met aarde. De bak moet minimaal 15 cm diep zijn.
De plantenbak moet wel gaatjes onderin hebben zodat het overtollige water weg kan lopen.
Als je hem binnenzet moet er dus een schotel onder om dit water op te vangen.
Leg de doperwten op de aarde met een onderlingen afstand van 1 a 2 cm.
Strooi een laag aarde over de doperwten van ongeveer 1 cm.
Druk de aarde iets aan.
Geef de doperwten voorzichtig water en zet de bak op een lichte plek, bijvoorbeeld in het raamkozijn.
Na 3 dagen even controleren of de grond niet te veel uitdroogt (dit gebeurt vooral als de pot boven een CV staat).
De doperwten kiemen (komen uit) met een klein weekje en gaan dan groeien.
Geef om de paar dagen (dag of 3 a 4) water, maar nooit te veel. Hoe snel en hoe veel is ook afhankelijk van waar jouw
pot staat, boven een verwarming (CV) of in de zon, dan zal de grond eerder uitdrogen dan wanneer de pot in de schaduw
staat en niet boven een CV.
Wanneer de plantjes 10 cm groot zijn kan je beslissen ze in de tuin te zetten i.p.v. in de bloempot, maar je kan ze ook in
de bloempot laten staan.
Als je ze in de tuin zet, graaf dan een gaatje zo groot en diep als je bloempot, haal de plantjes en grond uit de pot en
laat dit in het gegraven gaatje zakken. Een beetje aandrukken en flink water geven.
Laat je de plantjes in de bloempot staan dan hoef je niets te doen.
Zodra de plantjes de eerste 6 blaadjes hebben kan je de bovenste topjes eraf knippen en opeten.
De bovenste topjes hebben dan 4 blaadjes, de onderste 2 blaadjes laat je zitten zodat de plant weer kan gaan groeien.
Het leukste van deze methode is dat je kan blijven oogsten en dat de plant meer zijtakjes gaat maken zodat het een
steeds bossiger geheel wordt.
Na ongeveer 4 maanden zal de voeding in de aarde van de bloempot op zijn en worden de plantjes vezelig en minder
smaakvol. Als je dit merkt dan is het tijd om te stoppen met knippen en je bloempot te legen op de composthoop of in de
groencontainer. De plantjes in de tuin snij je af net boven de grond en die gaan ook op de composthoop of in de
groencontainer.
Let op het water geven! Ook als je plantjes in de tuin staan en het regent niet, moet je water geven. Staan ze nog in de
bloempot dan om de paar dagen water geven.

Water geven:
De makkelijkste manier om te bepalen of je water moet geven is het te testen met je vinger. Steek deze in de gron
Als de grond vochtig aanvoelt onder de oppervlakte dan hoef je geen water te geven. Voelt het droog aan, dan geef je
water.
Zaad en zaailingen (kleine plantjes die net uit het zaad komen) zijn erg gevoelig m.b.t. water geven. Gebruik een gieter
met een sproeikop zodat je de plantjes niet wegspoelt met een sterke straal.

Wist je dat:
Alle delen van de doperwtenplant eetbaar zijn?
Wanneer blaadjes en stengels ouder worden, ze ook vezeliger en stug worden?
Wanneer de plantjes jong zijn, de scheuten lekker jong en mals smaken?
De scheuten ook in Aziatische gerechten worden gegeten?
Als je de planten groot laat worden ze bloemen gaan geven en de bloemen de peuelen maken met daarin weer nieuwe
doperwten?
Je de bloemen ook kunt eten?
Doperwten zo snel groeien, dat als je het helemaal fout hebt gedaan met de kweekinstructie je gewoon opnieuw kan
beginnen om het nog een keer te proberen?
Je volgend jaar niet hoeft te wachten tot juli, maar dat doperwten al groeien vanaf begin maart?
Je de scheuten zo van de plant kan eten?

Lekker eten:
Doperwtenscheuten zijn lekker door de sla heen. Gewoon afknippen en rauw door je sla heen mengen. Probeer er ook
eens kiemgroenten door heen te mengen. Zie de maart tip van Moesie.
Je kan ze ook alleen eten, zonder sla. Aanmaken met een lekkere dressing en dan gewoon zo eten. Of je maakt een
fleurige salade door er wat eetbare bloemen doorheen te mengen. Meer weten over eetbare bloemen? In september vertel
ik daar wat over, of kom naar een workshop "eten uit de vrije natuur".
De doperwtenscheuten kan je ook kort roerbakken in een wokgerecht.