Eeuwig moes
Eeuwig moes is een lekkere bladkool welke bij milde winters jaren meegaat.
Hij wordt ook wel duizendkop of splijtkool genoemd en in het latijn Brassica oleracea acephala var. Ramosa, wat een
hele mond vol is voor deze lekkere bladkool.
Van de eeuwig moes eet je de bladeren die wat weg hebben van een pittige boerenkool, maar dan met platte bladeren.
Deze plant maakt dus geen vast krop (kool) maar heeft een kroon van losse bladeren. De enorme bladproductie maakt
deze groente populair bij menig moestuinier en zijn of haar kippen, want ook kippen, konijnen, schildpadden, hamsters
en koeien zijn er dol op!
Standplaats
In de halfschaduw wordt vaak aanbevolen, maar bij mij staat hij in de volle zon. Dit heb ik speciaal gedaan zodat de plant
ook in de winter in de zon staat en beter doorgroeit en opbrengst geeft wanneer de rest van de moestuin in winterrust is.
Doorgroeien doet deze plant namelijk prima in de winter, natuurlijk wel iets minder hard dan bij temperaturen boven nul.
Verzorging
Snoei de plant wel af en toe zodat hij zich weer vertakt en veel nieuw blad maakt. Als hij niet gesnoeid wordt kan deze
lekkere vergeten groenten stengels maken van 1,5 meter. Wat niet zo erg handig is, want onder het eigen gewicht vallen
deze dan om en eenmaal op de grond wordt deze plant al snel gevonden door duiven en slakken.
Zoals alle planten die veel opbrengst geven, is ook de eeuwig moes een hongerige plant, dus bijmesten wordt
gewaardeerd.
Wanneer de plant gaat bloeien neemt de bladproductie af. Laat de bloemen eens staan en verbaas je over de hoeveelheid
bijen en hommels die hier op afkomen. Omdat de bloei in de zomertijd is, zal het bij de meeste moestuiniers geen
probleem zijn dat de plant wat minder blad aanmaakt, de moestuin levert immers genoeg andere lekkere groente in deze
periode.
Naast mensen en dieren vinden ook de koolwitjes (witte vlinder) deze plant aantrekkelijk, beschermen met een net is
gewenst, omdat de plant anders letterlijk opgevreten wordt door de rupsen van het koolwitje. Koolwitjes leven van maart
t/m oktober. Na oktober kan het net eraf en de plant herstellen van eventuele vreetschade (er zijn altijd een paar
koolwitjes die zich door het net heenwringen). Je zal zien dat de plant in de nazomer lekker veel blad aanzet.
In milde winters blijft de plant gewoon doorgroeien en in leven, vandaar de toevoeging 'eeuwig'. Probeer eens een stek te
nemen, zowel topstekken als stengelstekken zijn te gebruiken. Bij mij (in verhoogde bedden), blijft de eeuwigmoes prima
tot -15C, maar de planten hebben dan wel een goede drainage.
In de keuken
Jonge bladeren rauw in salades.
De grote bladeren gebruiken om koolpakketjes te maken. Lekker uit de oven met veel kaas, een echte winterschotel. Vul
de pakketjes met wat je wil, zowel rijst is lekker maar een gehaktmengsel kan er ook prima in.
De middelgrote bladeren zijn prima voor stampotten, soepen en extra vulling in een quiche. Zelfs de stengels kan je
gebruiken, vooral voor soepen, door ze goed gaar te koken en daarna met de staafmixer te pureren krijg je een machtige
dikke wintersoep, opdienen met bijv. uitgebakken spekjes.
Je kan er van alles mee: koken, stomen, verwerken in groenteschotels, pureren, invriezen.