Brave Hendrik
Brave Hendrik is een zeer oude inheemse groente. De naam 'Brave Hendrik' is afgeleid van een plant die bekend staat
als 'Boze Hendrik'.

De Latijnse naam is: Chenopodium bonus-henricus en de Engelse: Good King Henrey.

De zaden van de Brave Hendrik worden in Duitsland gebruikt om kippen te mesten, dus daar heet de plant "Fette
Henne". De wortelen worden ook wel gebruikt om aan schapen te voeren die hoesten om hun geneeskrachtige werking.

De Brave Hendrik, een voorloper van de spinazie. Deze voorloper van de spinazie is een zeer oude, inheemse groente,
lang geleden door de Romeinen naar West-Europa gebracht.

Teelt
Zaaien in de lente in goed losgemaakte grond. Oogst het blad of de jonge scheuten. De plant is redelijk meerjarig en
wordt ongeveer 60 cm hoog.

Gezondheid
De Brave Hendrik vormt, zo wordt gezegd, een goede remedie tegen darmstoornissen. Ook maakt men er zalf van voor
allerlei pijnen.

In de keuken
De smaak van het blad is mild en zacht.
Het puntige blad eten als spinazie, dus koken en afgieten. Serveren met een klontje boter. De jonge scheuten koken
als asperges en op dezelfde wijze opdienen. Dit is zonder meer het beste stuk van de Brave Hendrik.

Recept 1:
Brave hendrikblad (bijgerecht)
Nodig:
1600 gram blad en jonge topjes van Brave Hendrik, gewassen en uitgelekt (Bij voorkeur geoogst vlak voor gebruik maar
in ieder geval dezelfde dag.)
1 eetl. gemengd en fijngeknipt: tijm, bonenkruid, bladpeterselie
2 teentjes knoflook, ragfijn gesnipperd
1 sjalot, ragfijn gesnipperd
zout en peper
1 eetl. olijfolie
50 g boter
2 eetl. fijngemalen oud wit brood
vers geraspte oude kaas

Bereiding:
Verdeel het blad in drie porties.
Verwarm in een ruime pan de olijfolie en voeg 1/3 deel van het blad toe, laat het blad op zacht vuur slinken. Schep het
met een schuimspaan in een vergiet en druk daarbij zoveel mogelijk vocht uit het blad in de pan. Doe nu de tweede
portie in de pan, opnieuw olie toevoegen is niet nodig en laat ook deze slinken.
Schep de eerste, uitgelekte portie in de kom van de keukenmachine en schep de tweede portie in het vergiet. Druk ook
nu weer zoveel mogelijk vocht uit het blad maar dat kan in het vergiet gebeuren. In de pan zit nu voldoende vocht voor
de laatste portie, doe tenslotte hetzelfde met de laatste portie.
Maak de pan schoon en smelt hierin de boter, laat sjalot en knoflook glazig worden (sueren), voeg de kruiden toe en
stoof alles zachtjes ca. 8 minuten.
Doe dit mengsel met het broodkruim bij het blad in de keukenmachine en maak er met de pulsknop een grove puree
van. Breng op smaak met zout en peper, verwarm de groente vlak voor het serveren.
Serveer bijv. met in de schil gekookte krieltjes en vlees naar keuze of gepocheerde eitjes.
Strooi er aan tafel royaal geraspte kaas over.

Recept 2:
Brave Hendrikscheuten in roomsaus
Nodig:
750 g jonge Brave Hendrikscheuten*
3 dl room of crème fraîche
½ tuinkruiden-bouillonblokje
10 jonge lavasblaadjes (= maggikruid), ragfijn geknipt
peper
zout

Bereiding:
Schil de scheuten dun en snijd van de onderkant ca. 2 cm. af.
Was de scheuten grondig en laat ze uitlekken.
Doe de scheuten in een pan met zoveel water dat ze onderstaan, voeg zout toe, breng aan de kook en kook ze in 8
minuten gaar.
Giet ze af en laat ze uitlekken.
Breng de room (crème fraîche) aan de kook en laat tot de helft inkoken.
Roer de lavas en het halve bouillonblokje erdoor.
Breng op smaak met peper en schep vervolgens de scheuten erdoor, laat nog even warm worden.

*)Snijd de jonge scheuten rondom de plant vlak boven de grond af en verwerk ze zo snel mogelijk.