Daslook
Met zijn witte bloemen en verfijnde knoflook geur, een aangename bodemplant voor schaduw plakken.
Plantinformatie
De Daslook (Allium ursinum) is een plant uit de lookfamilie (Alliaceae). In Nederland is de plant beschermt dus je mag
niet plukken in het wild, maar de daslook doet het prima in je eigen achtertuin. De helder witte bloemen staan in een
losse bolvorm op steeltjes net boven de bladeren. De daslook bloeit van april tot juni en soms zelfs tot juli. Het is een
bolgewas en alle bladeren en bloemstengels zie je dus ook uit 1 punt in de grond naar boven komen. De plant wordt 30-
40 cm hoog.
De plant komt in bijna heel Europa voor en groeit het liefste in schaduwrijke loofbossen met vochtige kalkhoudende
grond. Maar ik heb hem bij mij onder struiken staan op de vette rivierklei en ook daar doet hij het prima.
De plant werd reeds in 1608 door de Vlaamse botanicus Dodonaeus beschreven in zijn Cruydenboeck.
De soortaanduiding ursinum (= van de beren, Ursus = beer) is ontstaan door het oude bijgeloof dat beren na hun
winterslaap zich eerst aan deze plant tegoed deden. Dit is er ook de oorzaak dat de plant af en toe ook 'berelook' wordt
genoemd. De naam daslook kan afgeleid zijn van dassen, die vroeger onder deze planten hun hol hadden.
Er zijn een aantal planten die op daslook lijken en giftig zijn, maar alleen de daslook heeft die heerlijke knoflook geur.
Verzorging
De plant houdt van schaduw. Dus menig plekje waar niets wil groeien is de daslook een prima alternatief voor. Vooral
onder bomen voelt deze bosplant zich thuis. Hij groeit en bloeit voordat er erg veel blad aan de bomen zit en trekt zich
daarna terug in de grond tot het volgende jaar. Zo heeft de plant genoeg licht en water voordat de bomen met hun
bladeren alles donker maken. De voedingstoffen voor het volgende jaar zitten dan alweer opgeslagen in het bolletje onder
de grond.
Als de plant zich eenmaal thuis voelt hoef je niet veel te doen. Hij zaait zichzelf fijn uit en vormt daarbij uiteindelijk een
heel tapijt van planten. In het najaar kan je ook de daslook bolletjes opgraven om op te eten, maar eet niet alle bolletjes
op anders heb je het jaar erop geen planten meer.
In de keuken / gebruik
De bladeren kan je vers verwerken in salades en soepen, maar ook in kaas is het een bekend kruid en in kruidenboter
een prima alternatief voor andere knoflook en ui-achtigen. Denk verder ook eens aan pesto's en marinades. Overal waar
je knoflook voor gebruikt kan je ook eens proberen om daslookbolletjes te gebruiken.
De bloemen, met hun helder witte kleur, staan feestelijk op voorjaarssalades.
De bolletjes in de grond zijn het lekkerste in het najaar. Niet alles opgraven, anders heb je volgend jaar geen planten.
Daslook 3 oogsten per jaar: voorjaar blad, daarna de bloemen en de bolletjes in het najaar, helemaal permacultuur.