Fenegriek
Fenegriek wordt al genoemd door Culpeper in zijn "Complete Herbal".
De informatie hieronder komt o.a. van http://nl.wikipedia.org/wiki/Fenegriek
Plantinformatie
Fenegriek, Trigonella foenum-graecum, is een plant uit de vlinderbloemenfamilie (Leguminosae). De plant wordt ook wel
foenegriek of Grieks hooi' genoemd. Het komt oorspronkelijk uit Mesopotamiƫ maar was reeds in de oudheid bekend in
het Middellandse Zeegebied. Momenteel wordt fenegriek ook geteeld in Centraal-Aziƫ.
Verse blaadjes van fenegriek worden in de Indiase keuken gebruikt in o.a. groente- en viscurries. De smaak van vers
fenegriekblad is scherp, ietwat bitter. De blaadjes van zaadspruiten zijn ijzerhoudend en worden wel vers in salades
gedaan.
Verzorging
Fenegriek groeit slecht in Nederland, wat ook duidelijk wordt als je kijkt naar de landen die fenegriek produceren (o.a.
India, Pakistan. Egypte, Spanje en Turkije).De plant bloeit in juli en de zaden rijpen af in augustus.
Nicholas Culpeper (18 October 1616 - 10 January 1654) schreef er al over zijn "Complete Herbal". In mijn versie van zijn
boek, lees ik dat fenegriek goed is voor vrouwen om in te baden en dat het "onaangename dampen" verdrijft.
In de keuken / gebruik
Van fenegriek worden de zaden en de bladeren gebruikt in de keuken. Deze worden zowel gedroogd als vers gebruikt. Ze
hebben een kruidige, bittere smaak en ruiken licht naar vers hooi. Fenegriek wordt vooral gebruikt in de Indische (curry),
de Arabische (gebak en brood) en de Noord-Afrikaanse (vlees en vis) keuken. Ook als toevoeging aan kaas vindt het zijn
toepassing, net als komijn.
Zaad is verkrijgbaar in poedervorm of als hele zaden. In de poedervorm heeft het een bittere smaak, maar wanneer de
gehele zaden worden gebruikt heeft het ook nog een fijne mosterd nasmaak. Het blad van de fenegriek smaakt ook prima
in curries en chutney's. Je kan fenegriek ook gebruiken als mosterd vervanger in mayonaise.
Probeer er eens thee van te zetten (zaad).
Fenegriek is rijk aan ijzer en koper, waardoor het prestaties kan verbeteren. Fenegriek bevat saponine en coumarinen,
waardoor het kan helpen bij aderproblemen. Verder heeft het ontstekingswerende eigenschappen en bevordert het de
galproductie. Fenegriekthee verlicht spijsverteringsproblemen, menstruatiepijn, is koortsverlagend en is een opwekkend
tonicum. Verder gebruikt men het in een kompres tegen huidinfecties.
Fenegriekzaadpoeder is door de Europese Commissie toegelaten als gewasbeschermingsmiddel voor de bescherming
van planten tegen bladschimmels, meer bepaald echte meeldauw (Uncinula necator) bij druif. Het wordt in water opgelost
en versproeid over de bladeren. Het poeder van fenegriekzaden is zelf geen fungicide, maar het activeert het eigen
zelfverdedigingsmechanisme van de plant.