Worteljam

Mijn eerste kennismaking met worteljam was op de nationale jammarkt van Neede. Bij de opticien stond worteljam en
mijn echtgenoot en ik vonden dat erg ludiek. We deden wat lacherig erover, maar dat was helemaal onterecht, want wat
bleek nu, ...... we vonden het ontzettend lekker!

Vandaar dit recept op de website. Door wat speurwerk op het internet zijn we er inmiddels achter dat het al een heel
oud recept is en o.a. in de tweede Wereld Oorlog weer populair werd toen er een gebrek aan fruit was.

Variaties:
Wij maken de worteljam nu elk jaar en volgens het recept zoals hier beneden genoemd, maar hebben inmiddels ook 2
extra variaties erbij bedacht, n.l. met wat extra ananas er doorheen (neem dan iets minder wortel en volg verder het
recept) en ook met kumkwat + cointreau (en dan de cointrau i.p.v. de citroenbrandewijn, de rest van het recept gewoon
volgen).

Ingrediënten:
800 g wortelen
1 kg Van Gilse Geleisuiker
sap en rasp van 2 sinaasappelen
1 dl citroenbrandewijn
Bereiding
De wortelen raspen en goed vermengen met geleisuiker, sinaasappelsap en sinaasappelrasp. Het mengsel langzaam
al roerend aan de kook brengen en 4 minuten goed borrelend laten koken. De kooktijd gaat in op het moment dat het
gehele oppervlak van de massa borrelt en dit niet meer door roeren ongedaan gemaakt wordt.
De pan van het vuur halen, 1 minuut wachten en de brandewijn door de jam roeren. Eventueel de jam met een
schuimspaan afschuimen en in schoongemaakte potten schenken. De potten tot de rand vullen, direct sluiten en 5
minuten op hun kop zetten.

Bewaarvoorschrift
± 1 jaar; na openen gekoeld bewaren.