Aardpeersoep

Voor de koude winterdag een degelijke soep, ook lekker met spekjes en strooikaas.

Ingrediënten:
* 500 gr aardperen
* citroensap
* 1 eetlepel boter of olie
* 1/2 gesnipperde ui
* 1/2 l melk
* peterselie, zout en peper

Bereidingswijze:

Was de aardperen goed. Kook ze ca 20 min. in water met wat citroensap. Zout hoeft niet, dat kan je later nog aan de
soep toevoegen. Giet de aardperen af, maar vang het kookvocht op. Laat de groente goed afkoelen. Pel de afgekoelde
knollen en plet ze lichtjes.

Laat de gesnipperde ui even fruiten in olie of boter. Voeg de aardperen, het kookvocht en de melk toe. Laat nog een
vijftal minuutjes zachtjes sudderen.

Pureer de soep. Voeg 2 lepels citroensap toe en kruid met zout, peper en fijngesnipperde peterselie. Serveer met
croutons.

Voeg naar eigen smaak meerdere groenten en misschien wat vlees toe. Lekker hierbij zijn sterke smaken van bijv. prei,
winterwortel en ui. Aardpeer smaakt zelf ook sterk en is dus goed te combineren met deze andere wintergroenten. Of
maak er een crème soep van door het toevoegen van kookroom.
Wij variëren nog wel eens door er vlak voor het serveren knapperige spekjes en strooikaas overheen te doen.

Bron:
Dit recept komt uit "365 vegetarian dishes" (1993)

Andere aardpeer bereidingen:
Aardperen kunt u ook frituren als chips, verwerken in ovenschotels of mengen met aardappels voor een vollere meer
groenteachtige smaak. Eet niet te vaak aardperen want ze bevatten inuline (een onverteerbare suiker) en deze werkt
sterk stimulerend op de darmen.