Berkensapwijn

Een wijn van bomensap, lekker verrassend en bijna nergens wordt het meer gemaakt. Wij drinken het regelmatig in
Engeland, maar in Nederland is men nog niet zover.

Ingredienten:
berkensap 14 liter
citroenen 2 stuks
zoete sinaasappel 26 stuks
rozijnen 500 gram
suiker 1200 gram

Na het aftappen van het sap stopt u de boom goed af met een houten stop, zo kan u het volgend jaar hetzelfde aftapgat
gebruiken. Tap alleen maar sap af van volwassen bomen diameter ongeveer 25 cm. en nooit meer dan 10 liter.
Schil de sinaasappel en de citroenen zeer dun en voeg de schillen bij het berkensap, samen met de fijngehakte
rozijnen. Pers de vruchten goed uit en giet het sap eveneens bij het berkensap. Zet het geheel goed afgedekt op een
warme plaats en laat het drie dagen pulpgisten ook twee maal per dag alles goed omroeren om zoveel mogelijk smaak
en kleurstoffen uit de schillen en de rozijnen te halen. Daarna het sap overhevelen en de pulp goed uitpersen. Voeg de
twee sappen bijeen en roer alles goed door elkaar en nu beginnen de metingen als u het 100% correct wil hebben. U
meet eerst het alcoholgehalte dat onstaan is bij de pulpgisting dat moet ongeveer 1.5° zijn,dan met u het suikergehalte
en voeg suiker bij tot een dichtheid van 1080 en niet meer.Als u alle correcties heeft gedaan het sap in de gistingsfles
en het waterslot erop, de wilde gisting zal niet zo hevig zijn als bij andere sappen. Na 10 maanden zal de wijn al
beginnen uit te klaren en mag u gaan overhevelen. Twee maanden later als de wijn nog niet klaar genoeg is hevelt u
nogmaals over en dan na de volgende twee maanden mag u gaan bottelen, meet eerst je dichtheid ( minder dan 1000)
om molotof-coctails te vermijden. Laat de wijn nog anderhalf jaar rijpen op de fles en daarna kan u uw vrienden
verrassen op een zeer uitzonderlijk moezelwijntje.

Recept van Bibere.