Courgettebeignets

Courgettebeignets van Alonnisos. Alonnisos is een Grieks eiland waar zee en heerlijke manier hebben gevonden om
courgette eens op een andere manier klaar te maken.

De beignets passen prima als deel van de mezedes, als lichte maaltijd en ze zijn vegetarisch.

Ingredienten:
500 g courgette
1,2 dl olijfolie
1 grote ui, gesnipperd
2 lente-uitjes, zowel het groen als het wit gesnipperd
1 teentje knoflook, geperst
3 sneden brood
2 eieren, losgeklopt
200 g feta, verbrokkeld
50 g versgeraspte Graviera of Parmezaanse kaas
3-4 el verse gehakte dille of 1 el gedroogde oregano
50 g bloem
Zout en versgemalen zwarte peper
6 citroenpartjes voor het opdienen

Bereidingswijze:
Breng een pan water met wat zout aan de kook. Snijd de courgettes in 4 cm dikke plakken en stort deze in het
borrelende water. Kook ze in circa 10 minuten gaar, met het deksel op de pan. Daarna in een vergiet laten uitlekken en
afkoelen.

Verhit 3 el olijfolie in een koekenpan en bak de ui en de lente-uitjes erin tot ze glazig zijn. Voeg de knoflook toe en haal
de pan van het vuur zodra het mengsel gaat geuren.

Knijp zoveel mogelijk vocht uit de courgettes en doe deze over in een grote kom. Voeg het mengsel van uit en knoflook
toe en roer alles goed om.

Rooster het brood, snijd de korst eraf, deze hebben we niet nodig. Verpulver de rest van de sneetjes brood en maal het
tot kruim in de keukenmachine.

Voeg de kruimels toe aan het courgettemengsel. Voeg ook de eieren, feta en de Graviers of Parmezaanse kaas toe.

Roer er dille (of oregano) door en voeg peper en zout naar smaak toe. Kneed alles tot een homogeen mengsel. Voeg
wat bloem toe als het te nat dreigt te worden.

Schep een volle lepel uit het courgettemengsel. Rol er een bal van en plat deze af tot een schijf. Maak op deze manier
een aantal beignets.

Haal de beignets door de bloem en schud de overtollige bloem eraf. Verhit de rest van de olijfolie in een grote
koekenpan met anti-aanbaklaag. Bak de beignets bruin in de hete olie. Bak ze zonodig in gedeelten en keer ze 1 of 2
keer tijdens het bakken. Schep de knapperige beignets uit de pan en laat ze uitdruipen op een dubbele laag
keukenpapier. Leg ze op een bordje, garneer met een partje citroen. Net voor het opeten het partje citroen uitknijpen
zodat de beignets wordt bedruppeld met het citroensap.