Sleedoornwijn

Sleedoornwijn wordt gemaakt van de bessen. Op de foto zie je de prachtige bloei die er al vroeg is en welke prachtig
afsteekt tegen de verder nog kale bomen en struiken.

Ingredienten:
Sleedoorns 18 kg
Water 21 liter
Zymes 4 theelepels
Rohament-P 2 theelepels
Rozijnen 1,2 kg
Suiker 5kg
Sleedoornpitten 50 gr
Giststarter

Werkwijze:
Het recept levert ongeveer 25 l wijn op.
De sleedoorns worden geplukt, nadat er vorst overheen gegaan is. Dit is in de regel begin november. De sleedoorns
staan in grote getale langs wegbermen in de Belgische ardennen en eifel. Het verdient aanbeveling om de sleedoorns
(na wassen met sulfietoplossing en spoelen met gekookt water) nog een nacht in de diepvries te leggen. Na ontdooien
zijn ze veel zachter geworden en daardoor veel beter "kneedbaar". Dit kneden gebeurt na toevoegen van het (kokend)
water met b.v. een "stampotstamper". Vervolgens worden zymex en rohament toegevoegd en tevens 12 g. sulfiet
opgelost in water. Het geheel 3 dagen laten staan in afgedekte emmer(s) en enkele keren per dag omroeren.
Intussen wordt ook de giststarter gemaakt uit 1/2 l (kokend) water, het sap van 4 sinaasappels, 4 theelepels
voedingszout en 4 eetlepels suiker. Na afkoelen wordt gist toegevoegd (in dit geval all-pupose gist) en in een plastic
fles afgesloten met watten bij kamertemperatuur weggezet.
Na 3 dagen worden de grove delen van de sleedoornmassa afgezeefd door een glasgordijn (eventueel keukenzeef). De
suiker wordt opgelost in een deel van het sap d.m.v. opwarmen en vervolgens aan de rest van het sap toegevoegd.
Tevens worden de (eerst met water gewassen en daarna met wat water gemalen) rozijnen toegevoegd.
De hoeveelheid suiker is berekend uit de dichtheidsmeting van het sap met inachtneming van de hoeveelheid suiker in
de gisstarter en de suiker in de rozijnen (aangenomen is, dat de rozijnen 40 % suiker bevatten). Het recept was
bedoeld voor 12 % alcohol, uiteindelijk is dat 13 % geworden.
Na afkoelen van het sap wordt de giststarter toegevoegd en het geheel in een RUIME fles (b.v. 34 l !) gedaan onder
waterslot en bij kamertemp. weggezet. Door de heftige gisting in kombinatie met de vele vaste stof in het sap ontstaat
er veel schuim. Daarom is een royale fles nodig. Na ong. 10 dagen gisten zakt de vaste stof voldoende uit om over te
hevelen in een 25 l fles. Het geheel nog 2 weken bij kamertemp. verder laten gisten , daarna weer overhevelen, bij ong.
15 gr wegzetten. Na 2 maanden is de wijn uitstekend drinkbaar, maar is nog wat fruitig. De wijn wordt na 1,5 jaar
gebotteld. Het verdient aanbeveling om voor het bottelen proefmengsels te probereb met o.a. kersen-, frambozen- of
bananenwijn. Proost !!!!!

Waarschuwing: In het oorspronkelijke recept zijn sleedoornpitten gebruikt. Ofschoon ik geen nadelige gevolgen
ondervonden heb, moet echter rekening gehouden worden met de giftigheid van de pitten. Het is beter om geen risico te
nemen en de pitten weg te laten.

Recept van Bibere