Klaver en klaverzuring
Klaver (Trifolium) en klaverzuring (Oxalis)

Klaver (Trifolium)
Vele klaver soorten zijn eetbaar, maar de meest bekende zijn de witte klaver (Trifolium repens) en de rode klaver
(Trifolium pratense).
Het jong blad en de bloemen in volle bloei kunnen vers gegeten worden in sla, als garnering, of in soep.
Het blad kan ook gekookt worden als spinazie.
Van de bloemen wordt een lichte, frisse wijn gemaakt. Van de gedroogde bloemen kan thee gezet worden.

Klaverzuring (Oxalis)
Klaver dient niet te worden verward met de witte klaverzuring (Oxalis acetosella). Witte klaverzuring heeft een
aangenaam pittige, fruitige, citroenachtige smaak. Het bevat oxaalzuur net als rabarber, dus met mate gebruiken.
Zowel stengels, bloemen als blaadjes zijn eetbaar.
Gebruiken in gemengde wilde salades of tot moes gemaakt en met suiker als saus voor vis en vlees.
De citroenachtige pittige smaak gaat goed samen met tomaten.
Geeft een zure smaak aan borsjt (Russische bietensoep), cremesoepen, sauzen, mayonaise, yoghurt, salades.
Andere leden van de Oxalis familie, zoals de geelbloemige Oxalis stricta, wordt gebruikt als smaakmaker in cakes.

Weetjes
Klaverblaadjes zijn ovaal van vorm en klaveringzurig is hartvormig.
Oxaalzuur komt ook voor in rabarber.