Historische recepten
Historische koken is een grote hobby van ons, vooral de Romeinse en Middeleeuwse periode zijn favoriet. Als ik ooit 
nog eens tijd heb ga ik al mijn favoriete recepten voor jullie uitwerken. Maar tot dit tijd hieronder links naar boeken en 
websites die liefhebbers voor historisch koken op gang kunnen helpen.
Boeken
Mijn favorieten kookboeken heb ik op een rijtje gezet bij Amazon. Hier vind je informatie over de schrijver, het ISBN 
nummer, maar ook recenties van andere kopers en waar het boek over gaat. Mocht dit overzicht niet genoeg bevatten, 
neem dan contact op, want ik heb veel meer boeken en je bent welkom om er en keertje in te komen kijken.
Klik op de link historisch eten en je vindt alle boeken die ik in de bookstore van De Cruydthof heb gezet bij Amazon. 
Niet Romeins of Middeleeuws, maar 16-17 eeuws, zijn de heerlijke recepten uit het kookboek van Lady Elinor 
Fettiplace. (Eleanor Poole, Lady Fettiplace (1570-1647) Born: circa 1570 probably at Pauntley, Gloucestershire. Cook 
and Household Manager. Died: 1647 probably at Sapperton, Gloucestershire) Meer info over Lady Fettiplace, klik hier.  
Haar kookboek is te koop bij Amazon. Klik hier. 
Wist je dat er hele oude kookboeken bestaan? Bijvoorbeeld het kookboek van Apicius, het is uit de 4de eeuw.  
Website
Naast boeken zijn er ook goede website die al recepten voor je uitwerken, zoals:
Coquinaria, hierop staan veel recepten van de Romeinse oudheid tot aan de negentiende eeuw. Iedere twee maanden  
verschijnen een nieuw historisch en modern recept. Alle recepten zijn uitgeprobeerd en gefotografeerd door Christianne 
Muusers, je bent dus verzekerd dat ze geen rare maten en ingredienten bevatten. Een heel stuk van de website van 
Coquianria gaat over Middeleeuwse kookteksten. Hier kan je meteen je Middeleeuwse Nederlands uitproberen. De  
recepten zijn overigens in gewoon modern Nederlands en zeer begrijpelijk geschreven.
En voor de Engelstalige onder ons is er natuurlijk Gode Cookery (of te wel Good Cookery). Een site vol met handige  
informatie, ook achtergrond informatie over historische kooktermen, er zijn Byzantijnse recepten, info voor je eigen 
Middeleeuwse feest. Ga er maar eens een middag voor zitten, je raakt hier echt niet uitgekeken.
Mailinglijst
Gratis Mailinglist met historische recepten van de Apicius group. Ze komen niet regelmatig uit, maar zijn erg goed en 
het daardoor waard om je op in te schrijven.
Tijdslijn van ons voedsel
En wil je nu weten wanneer welk voedsel al bekend was, dan kan je terecht op de Food Time line. Je kan ook  
doorklikken op de naam van het voedsel en dan vind je allerlei achtergrond informatie.