Kruidenboter

Hieronder vind u mijn favoriete kruidenboter recepten aangevuld met recepten van twitter volgers.

Algemeen recept voor kruidenboter
Neem een lekkere boter, bijvoorbeeld een rauw melkse roomboter.
Haal deze enige uren voordat je kruidenboter wilt gaan maken uit de koelkast, zodat de boter opwarmt en de kruiden er
makkelijk doorheen gemengd kunnen worden. Snij de boter in kleine blokjes, zo warmt deze beter op. Dit is alleen van
toepassing voor echte boter, c.q. roomboter, er zijn ook boter alternatieve die direct uit de koelkast smeerbaar zijn.
Als de boter redelijk zacht is, knip of snij je de kruiden in kleine stukjes.
Meng de kruiden door de boter heen. Dit gaat het makkelijkste met een vork.
Proef de boter of je de verhoudingen van de kruiden lekker vind. Voeg eventueel nog wat kruiden toe.
Als de kruidenboter lekker is kan je nu de boter in de gewenste vorm kneden of gewoon in een bakje doen.
De boter is nu waarschijnllijk heel zacht geworden, dus laat hem weer even kouder en harder worden in de koelkast.
Eet smakelijk.
Kruidenboter tips
Wil je 's winters ook kruidenboter? Hou er dan 's zomers al rekening mee en vries kruiden in.
Wil je weten welke eetbare bloemen er in welk seizoen bloeien? Kijk dan op mijn de eetbare bloemen pagina.
I.p.v. een teentje knoflook kan je ook het groen van de knoflook plant gebruiken voor je kruidenboter. Sommige teentje
lopen al vanzelf uit, je ziet dan een groen uitlopertje bovenop het teentje zitten. Gooi dit teentje niet weg, maar steek
het in de grond en geef water. Het groen gaat dan groeien. Je kan enkele keren het groen afknippen. Daarna is het
teentje uitgeput.
April boter
Daslook, roomse kervel en pinksterbloemen.

Mei boter
Bieslook bloemen, groen van de knoflook en platte peterselie

Twitter recepten
@YourGarden: beetje knoflook en citroenrasp, flink wat verse peterselie & bieslook, provencaalse kruiden, zout &
peper

@IndustriousIris: feta, salie en zongedroogde tomaatjes

@Hansketien: echte boerenroomboter op kamertemperatuur, peterselie, knof, zeezout, peper, sjalotje, paprika. Alles
fijn gesneden, mengen, paar uur laten staan.

@Urbanmoestuin: Peterselie, bieslook, grof zeezout

@Zen_Zeep: 2 eetlepels citroenmelisse, 2 eetlepels (citroen)tijm, 250 gram zachte boter, beetje zout en peper naar
smaak, goed door elkaar,  lekker bij vis en allerlei groente, de kruiden natuurlijk wel fijngesneden...

@Carolien73: gezouten roomboter met daslook, bieslook,peterselie, verse knoflook & wilde rozemarijn.  En een beetje
peper natuurlijk, maar die komt niet uit eigen tuin..

@kitchengardennl: 1/2 pakje zachte boter, 1/2 tl knoflook, 1 tl rozemarijn, 2 tl olijven, alles fijngehakt en zwarte peper.

@Inekevandenberg: roomboter met ABC kruid, bloedzuring en peperkers..

@gpsactief: pakje roomboter, flink wat peterselie, bieslook, sjalotje, citroen, snufje zout.

@cateringpaula: rucola, bieslook, mosterdzaadjes en zeezout. Probeer straks variant met brandnetels.

@Dekokaantafel: roomboter, rucola, bieslook, witte en zwarte mosterdzaadjes en een beetje grof zeezout. Simpel
maar doeltreffend!!

@sabineflake: #roomboter #bieslook #peterselie #citroentijm en wat #kruidenzout

@hielkevdtuin:  roomboter, tijm, rozemarijn, daslook, citroenmelisse, salie, klein beetje lavendel

@cateringpaula: Meng brandnetelpesto (van brandnetels, knoflook en noten) door zachte boter + bieslook + peper &
zout

@floral_touch: bloemenboter: de bloemetjes van de bieslook smaken heerlijk! Wat peper erbij en viooltjes als
decoratie...

@DomiesToen:  olijven, verse knoflook, bieslook en citroenmelisse, alles fijngehakt door romige boter mengen