Uien

Uien worden al heel lang gekweekt. Van de gecultiveerde ui, Allium Cepa, is nog nooit een wilde variant gevonden.

Dat wil zeggen dat de wilde variant uitgestorven is of dat de ui als zo lang gedomesticeerd is en daardoor veranderd dat
deze niet meer te herleiden is naar een wilde variant.

Hoe dank ook, uien waren in het oude Egypte al populair. Zo populair dat bij de dood van Ramses IV (1160 BC) uien in
de oogholtes van de mummie werden geplaatst, als teken van het eeuwige leven.

Tegen de tijd van Hippocrates (460-370 BC) werden er verschillende soorten uien geteeld, inclusief de tegenwoordig
bekende rode en witte varianten.
Er word gezegd dat de uien door de Romeinen verspreid zijn over de rest van Europa, echter uien zijn zo klein en
makkelijk te vervoeren dat ze waarschijnlijk al voor die tijd in grote delen van Europa verhandeld werden.
Hoe ze dan ook verspreid zijn in Europa, in de Middeleeuwen waren uien een belangrijk gewas geworden, samen met
bonen en kolen. Uien waren ook een van de eerste Europese zaden die naar Amerika gingen. Christopher Columbus
nam uienzaad mee op zijn reis naar Haiti in 1494 en daar werden ze verbouwd door de eerste kolonisten in Jamestown in
Virginia.
Zacht en mildsmakende Spaanse uien zijn bekend sinds de late 16e eeuw. Echter deze uien kunnen slecht bewaard
worden en in die tijd werd dan ook de Strasburger aanbevolen als goede bewaarui.
Eind van de 19e eeuw was Nederland een belangrijk export land voor uien, o.a. naar Engeland. In deze periode werden er
steeds meer soorten ontwikkeld, o.a. "jumbo" uien welke op landbouwshows tentoon werden gesteld.
Heden ten dagen komen de meeste uien uit China (1/3 van de wereld productie), gevolgt door India, Rusland en de VS.

Van de oude rassen, genoemd in Nederlandse zaadcatalogi van 1853 tot 1945 en de oude rassenlijsten, zijn nu nog 22
uienrassen, 4 sjalotrassen en 8 preirassen over. Van de uienrassen dateren er nog acht uit de 19e eeuw, voor de sjalot
alleen de Ouddorpse Bruine en voor de prei zijn dat er drie.

Ui (Allium cepa)
Sjalot (Allium ascalonicum en Allium cepa)
Prei (Allium porrum of Allium ampeloprasum).