Bieslook
Mooi, veelzijdig en lekker, dat is bieslook. Het mag eigenlijk niet ontbreken in de moestuin, maar bieslook is lastig te zaaien, dus ... naast de zaainstructie ook een snelle methode om toch bieslook in je moestuin te krijgen om daar vervolgens jaren plezier aan te beleven.

Bieslookplant stekken:
Koop in de supermarkt een bieslook plantje.
Zet het plantje thuis op een schoteltje zodat je hem water kan geven.
Gebruik de bieslook binnen een week, afknippen 2 cm boven de potrand.
Heb je teveel bieslook? Knip dan alles af (2 cm boven de potrand), snij/knip alles in kleine stukjes en vries het direct in, in een bakje zodat de stukjes niet plat gedrukt worden. Dit is later weer te gebruiken voor soepen, sauzen, kruidenboter of over de sla.
Het afgeknipte plantje zet je direct in de tuin. Kuiltje graven, iets groter dan de pot, plantje erin en aanvullen met aarde. Geef goed en overvloedig water.
Geef nog 2 weken lang om de dag flink water. Niet als het veel geregend heeft.
Na een paar weken zie je de stengels van de plant weer gaan groeien. Knip dit NIET af, maar laat de plant dit jaar met rust. Volgend jaar kan je van deze plant gaan oogsten. Je kan dan de plant maximaal 3 keer per jaar helemaal afknippen. Hij zal dan gewoon weer uitlopen. Knip alleen wat je nodig hebt, je hoeft niet alles in 1x af te knippen nu de plant goed geworteld in de tuin staat. Knip wel elke keer een ander deel van de plant, zodat elk stuk maar 3x per jaar maximaal wordt afgeknipt.

Bieslook zaaien:
Bieslook wordt dicht op elkaar gezaaid, elk zaadje wordt immers maar 1 stengel. Zaai in een rijtje zodat oogsten makkelijker is. Dek de zaadjes af met een laagje aarde van 0,5 cm en hou de grond vochtig totdat je allemaal 'grassprietjes' ziet opkomen.

Bieslookbloemen
Wil je bloemen? Knip dan niet meer na eind mei.
Uitgebloeid? Knip direct alles af to 2 cm boven de grond en wacht tot de plant weer mooie stengels heeft voordat je weer gaat oogsten. Als je de uitgebloeide bloemen niet direct afknipt zullen ze zaad maken en die grondig verspreiden. Je krijgt dan overal bieslook, ook op plekken waar je het niet wilt hebben.

Wist je dat:
De bloemen van de bieslook ook eetbaar zijn en erg fleurig staan in voorjaars-salades?
Bieslook een echt hommel en bijenplant is?
Bieslook een vaste plant is, dat betekend dat hij elk jaar weer terug komt?
Je wel 3x per jaar kan oogsten van 1 plant?
Bieslook al heel vroeg in het voorjaar boven de grond komt en je het dan meteen kan eten?

In de keuken:
Bieslook is heerlijk in soepen, sauzen, roerbak, kruidenboter, over de sla.
Ook gebruik ik het vaak als alternatief voor ui, omdat bieslook veel langer in de moestuin te oogsten is dan  uien.