Citroengras
Plantkenmerken
Bolvormige stengels in bosjes die in stengels uitlopen. De stelen hebben een overduidelijke citroengeur. De plant heeft
een vertakte bloempluim.

Citroengras is een snelgroeiende, aromatische grassoort tot 1,5 meter hoog met een uitgebreid wortelstelsel.

Het gras is oorspronkelijk afkomstig uit India en wordt nu ook gekweekt in Afrika, Guatemala en op Sri Lanka. De olie
wordt verkregen door stoomdistillatie van de verse en gedeeltelijk gedroogde bladeren.

Herkomst
Citroengras (Cymbopogon citratus) is een plant uit de grassenfamilie (Poaceae). De soort wordt gebruikt in de
Aziatische keuken, met name de Thaise, Indische, Vietnamese en Indonesische keuken. De plant is bekend van
groeiplaatsen in India, Afrika, Australië en Amerika.

Naamgeving
De Indonesische naam is Serai, In Nederland wordt meestal de benaming Sereh gebruikt.

Standplaats
In minder tropische gebieden kweekt men citroengras vooral als potplant in plaats van veldgewas. Ook kan je de
grasachtige in de volle grond kweken, op voorwaarde dat je hem elke winter uitgraaft, want de minimale temperatuur
dient 10° te zijn. Deze warmteminnende plant is immers niet vorstbestendig. Daarom is het handiger om citroengras in
potten te kweken.

In onze tuin wordt citroengras niet zo hoog: 75 tot 100 centimeter is zowat het maximum. Je kan citroengras het hele
seizoen oogsten.

Geef citroengras bij voorkeur een zonnige plaats in de tuin, al kan het in halfschaduw ook wel lukken. Zorg ervoor dat
de grond niet uitdroogt; het potmengsel moet altijd vochtig zijn. Voeg ook geregeld meststoffen toe aan het gietwater,
want het is een echte grassensoort en dus hongerig. Oogst je veel geef dan zeker voeding zodat de plant nieuwe
scheuten kan blijven aanmaken.

Vermeerdering
D.m.v. goedgewortelde stekken van de moederplant.

Snoeien
Niet nodig, gewoon lekker veel van eten of gebruiken in de kruidenthee.

Gebruik
De bladeren van de plant worden gebruikt in de keuken. Ze hebben een zure, frisse, citroenachtige smaak. Het kruid is
ook in poedervorm verkrijgbaar. Citroengras wordt niet rauw gegeten. Doorgaans worden stukken citroengras
meegekookt of -gestoofd in gerechten, waaruit ze vóór consumptie van de gerechten verwijderd worden.
Het past bij heel goed bij soepen, sauzen, gerechten op basis van kip, vis, curry’s, chutneys en zelfs fruitsalades. Het
sap uit de stengel zorgt voor het frisse citroenaroma.

Het is tevens een erg lekker kruid om kruidenthee van te maken. Het onderste deel van de stelen (10-15 cm) is het
sappigst. Ook wordt citroengras al eeuwen gebruikt voor parfums en cosmetica

Citroengras is niet alleen erg lekker, het werkt eveneens rustgevend en urineafdrijvend. De etherische olie van
citroengras gebruikt men voor helende massages of als toevoeging aan het badwater. In heel wat cosmetische
producten zoals parfum en zeep verwerkt men citroenolie. In India gebruikt men het gras zelfs als medicijn tegen koorts
en infecties. Je kan de olie ook gebruiken om insecten te verjagen.

Etherische citroengrasolie zou spierpijn, buikkrampen, constipatie en indigestie verlichten. Bovendien verdrijft het
onrustige gevoelens en verbetert het je humeur.

Verdun de etherische olie van citroengras altijd met een basisolie. Let wel op: de olie (dus niet het kruid!) kan irriteren
als je een gevoelige of allergische huid hebt. Gebruik het ook liever niet voor baby’s en kleine kinderen.

Recept van Nigella met frambozen, citroengras triffle.