Doperwt Kelvedon Wonder

Deze kleine varieteit is waarschijnlijk geintroduceerd on 1925 door Hurst and Son, zaadhandelaren, welke een kantoor
hadden in Houdsditch in Londen. Zij hadden ook proefterreinen in het dorp Feering, net buiten Kelvedon in Essex. De
eigenaar van Hurst and Son was de familie Sherwoods, welke leefde in Prested Hall. Zij organiseerde cricketwedstrijden
en tijdens een wedstrijd in 1895 versloegen zij het team van de zaadhandel Sutton’s Seeds.
De Hall was tijdens de tweede wereld oorlog in gebruik door het leger en heden ten dagen is het een hotel.
Kelvedon Wonder’s kleine groei gecombineerd met de hoge productiviteit maakt deze soort ideaal voor kleine tuinen en is
tot op heden een populaire soort voor de thuis kweker. Kelvedon Wonder heeft in 1993 een award gewonnen van Garden
Merit van de Royal Horicultural Society.

Het kweken
Doperwten, ‘Kelvedon Wonder‘ levert heerlijk zoete doperwten. De planten worden maar ca. 60 cm hoog en kunnen
daardoor zonder gaas of rijshout geteeld worden. Dit middelvroege ras vormt grote, kromme peulen in overvloed.
Het is een kreukzadig ras, met de specifieke, extra zoete, doperwten-smaak.

Zaaien: vanaf februari - bij niet vriezend weer - tot in april direct in de vollegrond. Zaai op regels of rijen met een onderlinge
afstand van 45 cm en zet de erwten in de rij 5 cm uit elkaar. Zorg dat de grond tijdens de groei voldoende vochtig blijft.
Gebruik vooral geen verse stalmest.

Tip: zet doperwten slechts eenmaal per 3 jaar op dezelfde plek om de kans op aantasting door schimmelziekten zo klein
mogelijk te houden.

Oogst: van juni tot half juli. Pluk de peulen als de erwten nog sappig zijn. Plukt u te laat dan worden de erwten melig van
smaak. Regelmatig doorplukken is dus aan te raden. Geschikt voor invriezen.