5 Vaste planten met heerlijke eetbare bloemen

Eetbare bloemen van de Japanse kweeEetbare bloemen zijn er in alle soorten en maten. Op mijn website staat een overzicht met welke eetbare bloemen er wanneer te oogsten zijn. Dit keer een artikel met een paar van deze planten, namelijk de 5 vaste planten die je in de herfst kan planten en die ook nog heerlijke en mooie eetbare bloemen hebben.

Voor de kleine tuin is de Japanse kwee is meest geschikt en de brem als je die regelmatig snoeit. De andere struiken / bomen zijn alleen geschikt voor de grotere tuin. Gelukkig komen zowel de vlier als de meidoorn overvloedig voor in het wild zodat iedereen ervan kan genieten.

Cytisus scoparius, gewone brem met eetbare bloemenBrem, Gewone / Cytisus scoparius
Een grote struik die soms wel 2 meter hoog wordt. Je vindt hem op zandgronden, in de duinen en bij heidevelden. De goudgele bloemen zijn ongeveer 2 cm lang. Hij bloeit in mei en juni en soms nog een keer in september en oktober. De bloemen smaken naar een mooie combinatie van doperwt en noten. Vroeger werden deze bloemen ingemaakt in het zuur. Tegenwoordig is onze smaak wat veranderd en doen ze het goed over een salade heen of men maakt er wijn van.

Japanse kwee / Chaenomelis japonica
Ook wel dwergkwee of Japanse sierkwee genoemd. Een houtige struik met grote doorns die ongeveer 1 bij 1 meter groot wordt. Hij bloeit in maart-mei met heerlijk geurende bloemen. De struik maakt ook nog eetbare mini-kweeperen. De bloemblaadjes zijn eetbaar en omdat ze zo helder rood van kleur zijn en redelijk groot geven ze veel impact op je eetbare bloemen gerecht. (Zie foto bovenaan de pagina).

Kweepeer / Cydonia oblong
De vruchten van de kweepeer zijn noemenswaardig lekker, maar de bloemen mogen er ook zijn. De kleuren en de grote van de bloemen zorgen ervoor dat je met deze bloemen snel iets moois en kleurrijks kan maken van je gerecht. Van deze bloem gebruik je vooral de bloemblaadjes. Voor een fruitboom bloeit deze laat, namelijk in mei.

Crataegus monogyna, eetbare bloemen van de meidoornMeidoorn / Crataegus monogyna en laevigata
Een meidoorn is een grote struik tot kleine boom van enkele meters tot maximaal 10 meter hoog. Je hebt dus wel de ruimte nodig voor deze plant. Gelukkig groeien ze ook veel in het wild en kan je daar je bloemen en bessen plukken. Want ook de bessen zijn erg lekker. Je hebt eenstijlige en tweestijlige meidoorns. Het verschil zit hem in het aantal stampers van de bloemen. Voor ons maakt het niks uit, ze zijn beide even lekker. De struik zit voor grote doorns, dus enige voorzichtigheid met plukken is wel handig. Zoals de naam als doet vermoeden bloeit deze struik vooral in mei.


Vlier / Sambucus nigra

Een grote struik die soms groeit als een boom. Komt vooral voor aan bosranden. De soort wordt ook wel de gewone vlier genoemd. Bloei van mei tot juli. Vlier komt veel voor in Nederland en kan bijna overal gevonden worden. Judasoor is een eetbare winter paddenstoel en groeit bijvoorkeur op het hout van de vlier. Er doen mooie volksverhalen de ronde over vlier, zoals dat je vlier nooit mag verbranden omdat de heksen die in de vlier wonen dan vrijkomen. De bloesem ruikt geweldig en kan op verschillende manieren gebruiken worden. Bijvoorbeeld door er een limonadesiroop van te maken of de bloemen te drogen om er later thee van te zetten.

Recepten met eetbare bloemen:
Link naar vlierbloesemlimonadesiroop en vlierbloesemlikeur.
Deze recepten voor de limonadesiroop en likeur zijn voor alle bovenstaande bloemen te gebruiken, gewoon de vlierbloesem vervangen door meidoorn-, brem- of kweepeerbloemen.

Meer weten?
Volg een workshop eetbare bloemen.

Share