Komboecha recept

Komboecha drankKomboecha is een drankje dat ontstaat uit fermentatie van gezoete thee door lactobacil- en gist-culturen. Ook wel de thee-zwam of kombucha genoemd.

De komboecha drank ontstaat door de inwerking van een symbiose van micro-organismen, gisten en bacteriën, in de vorm van een dikke gelatine-achtige, glanzende paddenstoelachtig-membraan, die een symbiose van gistcellen met verschillende bacteriën vormt. Komboecha ontwikkelt in de drank vooral glucuronzuur, melkzuur, azijnzuur en verschillende vitamines.

 

De geclaimde eigenschappen zijn :
* een ontgifting van het lichaam door glucuronzuur
* de antimicrobiële werking van melkzuur
* antibiotische eigenschappen in het algemeen
* een reiniging van het kliersysteem
* bevordering van de spijsvertering
* neutralisatie van urinezuur


 Komboecha recept voor 2 liter:

Ingrediënten:
* 10 gram groene of zwarte thee per 2 liter water
* 200 gram suiker per 2 liter water
* 2 liter water

Materialen:
* 1 glazen pot met brede opening van minstens 2,5 liter inhoud
* 1 luchtdoorlatend gaasdoek / keukenhanddoek of servet
* 1 elastiek

Werkwijze:
* Kook 0.5 liter water en voeg de thee toe, laat het mengsel minstens 15 minuten trekken.
* Na het trekken verwijderd men de theebuiltjes of losse thee en voegt men al roerend al de suiker toe.
* Giet 1,5 liter water in de glazen pot met brede opening en voeg het aangemaakte mengsel (0.5 liter) toe. Roer alles om en laat alles afkoelen tot beneden 30°Celsius.
* Leg nu de moederzwam in net mengsel.
* Dek de bokaal af met een luchtdoorlatend doekje en span het doekje om de hals van de bokaal met een elastiek.
* Zet de bokaal met komboecha op een rustige, warme en donkere plaats (+/-21°C).
* Na een gistingstijd van 10 tot 18 dagen is de drank klaar. De drank zou nu een Ph-waarde hebben tussen 4 – 2.5.
* Neem nu de moederzwam en dochterzwam uit de bokaal en spoel ze eventueel af met komboecha-drank.
* Giet de bekomen drank door een zeef en bewaar de drank in glazen flessen. Zet de flessen koel (koelkast). Drink dagelijks 1 glas van de kant en klare komboecha.
* Herhaal de handeling van in het begin.

Share