Naast nuttige insecten zijn er ook schadelijke insecten zoals slakken. Slakken zijn één van de grootste plagen van een moestuinier waar we mee moeten leren leven. Oplossingen zijn er ter over, van niet biologische tot wel biologische. In deze blog vind je oplossingen die je kan proberen. Welke het beste werkt in jouw tuin is afhankelijk van vele factoren, je zult dus zelf moeten uitproberen wat het beste werkt in jouw tuin.
Slakken in de moestuin:
Ik heb geen ervaring met niet biologische oplossingen omdat ik zelf alles biologisch doe. Dus als je voor die oplossing kiest kan je in een tuincentrum om advies vragen.
Biologische oplossingen tegen slakken:
- Je kan de slakken lokken met een blikje bier, giet het bier in een beker en graaf deze half in, vervang dit regelmatig. Zet de beker wel in de schaduw of maak schaduw door een bijv. een dakpan overheen te leggen.
- Wat erg goed werkt, maar tijdrovend is, is het vangen van slakken en deze in de groencontainer gooien. Slakken komen rond de schemer naar buiten. Verderop in de tuin neerzetten of in een plantsoen heeft geen zin want ze zullen gewoon terugkomen.
- Zorg dat je hulp krijgt van vogels en egels. Egels krijg je alleen als ze de mogelijkheid hebben om in je tuin te komen, dus heb je overal schutting tot aan de grond, dan kan de egel niet in je tuin kruipen. Voor zowel vogels als egels heb je een diervriendelijke tuin nodig, dus zet water neer voor ze, voer ze en geef ze huisvesting met vogelkastjes en een egelkoepel.
- Je kan hulp inroepen van kippen en eenden. Afhankelijk van het soort kunnen ze goed helpen. Ik heb zelf grote kippen, dus die mogen niet de moestuin in want die eten alles op, maar kleine soorten met veel pootveren zijn beter voor de moestuin. Maar ik heb ook Cochin kriel kippetjes rondlopen en die zijn hier wel geschikt voor.
- Leg er een barrière omheen van koper of schelpen, de schelpen moeten wel kapot zijn, dus met scherpe randjes en de rand dient best breed te zijn, minimaal 20 cm. Dit helpt overigens niet tegen de slakken die al in de grond zitten en dat zijn er heel veel, gemiddeld 100 per 1m2. Houd de barrière ook schoon, want 1 blaadje over de schelpen heen en de slakken hebben de veilige weg al snel gevonden.
- Zet andere planten neer als ‘opofferplanten’, dus planten die de slak nog lekkerder vind dan jouw moestuinplanten, bijv. hosta’s, de opofferplanten zijn er dan voor om opgegeten te worden zodat de andere planten met rust gelaten worden.
- Leer slakkeneitjes te herkennen en verwijder deze voordat de eitjes uitkomen.
Vaak zal je meerdere opties tegelijkertijd moeten doen, omdat 1 optie alleen niet genoeg is. Heb je veel slakken dan stug volhouden, het gaat je even wat tijd kosten, maar het loont wel.
Wist je dat die lastige en vraatzuchtige 🙂 slakken ook nuttig zijn? Ze ruimen dode bladeren en kleine dode dieren op. En als er geen slakken zijn is er ook minder voer voor vogels en egels.
Deze tip ooit gekregen tegen slakken op Hosta’s, wellicht te proberen in de moestuin?
De grond doorweken met verdunde ammonia (1 liter huishoudammonia op 10 liter water). Door deze verdunning verbranden slakken en de eitjes die in de grond zitten.
Doe dit in het voorjaar net voor de Hosta’s de neuzen boven de grond uitsteken. Zodra de de Hosta’s boven de grond staan is er een grote kans op verbranden. De ammoniaverdunning schaadt de planten niet, het is goedkoop en het werkt zelfs als stikstofbron.
Met die biertip heb ik het meeste succes. Ook slakkenkorrels van de action helpen goed.
Wat goed helpt zijn aaltjes. Op de site van Waterwezens.nl staat de uitleg hierover.
Deze werken erg goed. http://www.waterwezens.nl/naaktslakkenweg