Met dank aan Suus voor haar bijdrage aan de pruimenactie – recepten.
Dit dessert is enorm te pruimen 😉
Recept Pruimen tarte tatin, met Demeter volle kwark pruimen ijs (4 personen)
Verwarm de oven voor op 225 graden (elektrisch)
Ingrediënten:
Voor de taart:
500 gram , liefst kleine, heel rijpe pruimen (kan ook met appel, peer, perzik, abrikoos, vijg, rabarber etc.)
50 gram biologische roomboter
75 gram oerzoet
wat verse tijm
theelepel 5 kruidenpoeder (of kaneel, of kadarmometcafh. van de fruitkeuze)
3 plakken roomboterbladerdeeg
Voor het ijs:
500 gram pruimen (of een ander fruit, passend bij de taart)
250 gram Demeter volle kwark
een volle eetlepel oerzoet ( of naar smaak)
Bereiding taart:
- Een tarte tatin is een omgekeerd gebakken taart.
- Ik had voor ons drieën een ovenschaal met een diameter van iets meer dan 20 cm.
- Knip twee stroken bakpapier van een cm of 5 breed en 30 cm lang, die helpen je later de taart beter los te krijgen van de bodem.
- Leg deze kruislings in de ovenschaal. Daarop plaats je een ruime cirkel van bakpapier.
- Bestrijk deze met gesmolten roomboter en verdeel een deel van de suiker, gemengd met de 5 spices over de bodem, zodat er een mooi laagje ligt. Strooi er tijm overheen.
- Halveer de pruimen en leg ze omgekeerd in de schaal totdat de bodem mooi vol is.
- Strooi het overige deel van de suiker over de pruimen en vervolgens het restant van de gesmolten roomboter.. (eventueel met een kwastje)
- Maak van de drie bladerdeeg velletjes een bolletje en rol uit tot een cirkel die ruim genoeg is om de schaal te bedekken.
- Leg het deeg over de schaal en stop de randen in  tussen de rand van de schaal en het fruit.
- Bestrijk met een laatste restje gesmolten roomboter.
- Zet 25 min. in een voorverwarmde oven van 225 gr. en nog een minuutje of 10 op 160 graden. Zelf in de gaten houden(Elektrisch)
- laat de taart 3 minuten afkoelen en keer om op een bord, verwijder vervolgens rustig het papier.
Tip: Je kunt dit al een dag van te voren voorbereiden en met folie afgedekt in de koelkast bewaren.
Bereiding ijs:
- Halveer de pruimen ( bij grote pruimen in kleinere stukjes) Â en leg ze los van elkaar in een platte bak, die in de vriezer kan.
- Je kunt het fruit ook klein maken  en in een ijsklontjes vorm doen.
- Vries in. Haal fruit uit de vriezer en laat 5 min. ontdooien, pureer in keuken machine samen met een eetlepel oerzoet( moet korrelig ijs blijven) en schep door de kwark.
- Mocht het niet dik genoeg worden (als schep ijs) plaats de bak dan nog een kwartier in de vriezer voordat je er ijsbolletjes van schept.
Eet smakelijk van Suus