Maart is een belangrijke maand, want op 21 maart begint de lente. De dagen en nachten zijn dan precies even lang en de dagen blijven zelfs langer worden en de nachten korter tot aan midzomer. Planten merken dit verschil in daglengte en reageren hierop.
Wat kan je zaaien in maart?
Maart is de eerste van de twee drukke zaaimaanden. Veel wordt er deze maand gezaaid, ook al voor de winter. Wintergroenten staan namelijk lang in de grond. Ze blijven wel is waar leven in de winter maar groeien niet tot nauwelijks, ze moeten dus volwassen en groot zijn voordat de winter begint.
Binnen in huis:
Alle soorten kiemgroenten
Aubergine
Basilicum
Komkommer
Paprika
Spaanse pepers
Tomaten
In de volle grond:
Aardperen poten
Bieslook
Brave Hendrik
Crosne poten
Doperwten
Eeuwig Moes
Kervel
Knoflookbieslook
Koriander
Kropsla (sommige soorten)
Meiknollen
Melde
Nieuw Zeelandse spinazie
Oca poten
Peulen
Peterselie
Raapjes
Rode sjalotten
Rucola
Spinazie
Sugarsnaps
Tuinbonen
Ui
Veldsla
Wortel
Zeekool
Zuring
Onder koud glas:
Bloemkool
Broccoli
Kardoen
Knolselderie
Kropsla
Krulsla
Mizuma
Prei
Raapstelen
Radijs
Rode kool
Romeinse sla
Savooiekool
Snijsla of pluksla
Spitskool
Spruitjes
Stengelui, bosui
Wintersla
Winterspinazie
Witte kool
IJsbergslag
Andere moestuinklusjes in maart:
- Leg aardappels neer zodat ze kunnen spruiten / kiemen. Spruiten of kiemen betekend uitlopen. Uit de aardappels groeien dan stengels die de plant worden. Sommige aardappels doen dat al vanzelf. De meeste aardappels uit de supermarkt zullen dit niet doen omdat ze zijn bewerkt met een middel die dat tegengaat. Biologische aardappels hebben dat middel niet en zullen dus wel uitlopen. Leg de aardappels in het ligt in bijvoorbeeld een eierdoos. Wacht tot de uitlopers groot genoeg zijn voordat je ze plant.
- Hou de nachttemperatuur in de gaten. Planten gaan al uitlopen maar het kan opeens nog erg koud zijn. Vooral in de plantenkas en de koude bak of tunnel kan dit een probleem zijn. De warmte blijft daar namelijk beter hangen in op deze plekken zullen planten snel een voorsprong hebben op de planten die buiten in de volle grond staan.
- Geef planten in de planten kas water vooral diegene die in potten staan. de dagtemperatuur kan snel oplopen in maart, vooral in de 2e helft van de maand. Planten verdampen dan meer water, groeien sneller en potten zullen sneller uitdrogen. Dus 3 redenen waarom planten meer water nodig hebben dan buiten in de volle grond.
- Begin met onkruid wieden. Doe dit regelmatig dan zal het onkruid het nooit winnen.
- Let op slakken. De eerste zullen rond deze periode te zien zijn.
- Zaai elke maand 1 pot met sla. Ongeveer 10-15 zaadjes in de 10 cm pot. Zo heb je het hele seizoen plantjes in verschillende maten en altijd sla in de tuin om te oogsten maar nooit zoveel dat je een slasoep ervan moet maken.
- Repareer netten van fruitkooien.
- Zet een pot over de zeekool.
- Plant begonia’s en lelies in potten in de plantenkas. De potten kan je straks op een kale plek in de border zetten om op te vullen en kleur te geven.
- Maai voor het eerst het gras.
- Verpot planten in een pot zodat ze weer genoeg voeding hebben voor het nieuwe seizoen.
- Ruim de tuin op, knip dode stengels weg. Geef alle planten weer ruimte om uit te lopen.
- Check de plantenkas op witvlieg en rode mijt.
- Zaai bloemen zoals viooltjes, afrikaantjes en goudsbloemen.