Wat kan je zaaien in welke maanden?
Deze vraag wordt altijd gesteld tijdens de workshop maak je eigen moestuinplan. Immers bij het maken van een goed plan weet je wanneer je wat kan zaaien in de moestuin. Maar ook hoelang een gewas in de grond zit en wanneer je dus kan oogsten en de grond weer vrij komt voor het volgende gewas.
Zaaien in de volle grond of in een kas / tunnel / koude bak
Met extra bescherming van een kas, tunnel of koude bak kan je het seizoen verlengen. Je kan eerder zaaien aan het begin van het moestuinseizoen en langer doorgaan aan het einde van het seizoen. Meestal 4 weken aan het begin en 4 weken aan het einde van het seizoen, dus bijna 2 maanden en dat is best veel in ons koude kikkerlandje.
Mocht je zelfs de luxe hebben van een verwarmde kas, dan heb je nog meer mogelijkheden. Ik heb er zelf wel eentje, maar de meeste mensen niet, daarom vermelden deze zaaikalender-blogs wel zaaien in de koude bak / tunnel (onder glas noemen we dat) en niet het zaaien in een verwarmde kas. Ik gebruik de verwarming trouwens alleen om het niet kouder te laten worden dan -5 in de kas en niet om een tropisch klimaat in de winter te creëren.
Serie van blogs
In deze serie, genoemde de zaaikalender-blogs, kan je elke maand lezen wat je die maand kan zaaien. Hou er rekening mee dat dit ongeveer data zijn want het weer is elk jaar anders.
Wat kan je zaaien in januari?
Januari is echt het begin van het moestuinseizoen, hoewel nog niet veel mensen dan aan moestuinieren denken. Echter wel de doorgewinterde moestuinliefhebber, deze weet dat je in januari moet beginnen. Zaaien pas vanaf half januari en let op de juiste soorten. Of een soort geschikt is om nu al te zaaien kan je ook lezen achterop het zaadzakje.
Binnen in huis:
Alle soorten kiemgroenten
In de volle grond:
Aardperen poten
Onder koud glas:
Radijs
Tuinbonen
Veldsla
Winterspinazie
Wortel
Andere moestuinklusjes in januari:
- Moestuinplan maken.
- Inventariseer welke zaden je nog hebt en bestel eventueel bij. Het is leuk om elk jaar wat nieuws te proberen. Maar hou zeker ook je persoonlijke succesnummers erin!
- Zet de rabarberpot over de raberber.
- Check de planten in de kas / tunnel op ongewenste insecten.
- Geef fruitbomen en struiken een dikke laag compost of mest.
- Geef de grasmaaier een beurt.
- Repareer gereedschap.
- Check of overwinterde planten water nodig hebben. Geef water op de aarde en zorg dat de bladeren niet nat worden.
- Zet potten die wel buiten staan op stenen zodat het water goed kan weglopen.
- Spit de moestuin en meng er compost of mest doorheen. Je kan ook een niet-spit methode gebruiken zoals ik dat doe. Dan mest je eerder zodat de wormen de mest door de grond heen kunnen werken.
- Check opgeslagen groenten en fruit of rot. Denk aan appels, winterwortelen, aardappels, appelwortel.
- Zet vogelvoer neer.
- Maak ongebruikte potten en moestuin materiaal schoon, zo staat het alvast klaar als het drukke seizoen gaat beginnen.
Eén reactie op “Moestuin zaaikalender januari”
Reacties zijn gesloten.