Wat eten we vandaag
Altijd weer iets nieuws bedenken om te eten kan best lastig zijn, zeker als je vaak culinair kookt. Er zijn echter ingrediënten die nog niet zo vaak gebruikt worden en gewoon uit je eigen tuin kunnen komen. Ik heb het over eetbare bloemen!
Chefkoks zijn er dol op
Met hun mooie ronde of spitse vormen, zijn de bloemblaadjes van eetbare bloemen een aanwinst in een gerecht. Intense kleuren, zoals helder geel, zonovergoten oranje en knallend rood spatten van je bord af. Daarom zijn chefkoks ook zo dol op eetbare bloemen. Je ziet ze alleen nog maar in echte toprestaurants, omdat eetbare bloemen duur, moeilijk te verkrijgen en lastig te bewaren zijn. De oplossing is om ze zelf te kweken. Een zakje zaad kost bijna niets en aan de plant blijft een bloem dagen lang goed. Je plukt ze gewoon wanneer je ze nodig hebt. Zo zijn ze altijd lekker vers en blijven ze mooi.
Mijn 3 favorieten om mee te koken:
Zelf kweek ik al jaren eetbare bloemen in mijn moestuin genaamd De Cruydthof. En de onderstaande 3 soorten zijn mijn favoriet omdat ze veelzijdig zijn in de keuken en intens van kleur zijn.
1. Oost Indische kers
De oost Indische kers is er in veel verschillende kleuren. Kies voor een bloempot een lage, niet klimmende soort. De hoogte staat achterop het zaadzakje. De grote bloemen zijn een beetje nootachtig en lekker pittig en je kan ze in hun geheel eten. Ze staan erg mooi op een salade en op een taart of cake. Maar de Oost Indische kers heeft meer voordelen: het blad is ook eetbaar en je maakt er een heerlijke pesto mee.
2. Kaapse knoflook
Kaapse knoflook heeft ook eetbaar blad, dat net als de schitterende paarse stervormige bloemen heerlijk naar knoflook smaakt, maar met een groot voordeel: je houdt er geen knoflookadem aan over! Chefkoks, die mijn kwekerij bezoeken, zijn altijd aangenaam verrast door deze veelzijdige plant. Hij is winterhard tot -10 en staat bij mij in bloempotten die ’s winters de koude kas in gaan.
3. Daglelie
Daglelie is een grote bloem en heerlijk bloemig van smaak met een lichte nectar geur en smaak. Ik vind het altijd moeilijk om bloemen te plukken om op te eten, ze zien er namelijk zo mooi uit en de hommels en bijen genieten volop van de aanwezig nectar. Alleen met daglelie’s heb ik minder moeite en dat komt omdat ze maar 1 dag bloeien. Ik laat de bloemen de gehele dag staan en als ik ’s avonds naar binnen ga om te koken pluk ik de bloemen in de weet dat ze de volgende dag toch gaan verwelken. Van de daglelie eet je de bloembladeren. Haal de bloembladeren los van de rest van de bloem en gooi de stamper en stuifmeeldraden weg. Daglelie’s staan erg mooi op een salade met neutrale smaken. Daarnaast zijn ze goed te gebruiken om iets ‘op te scheppen’, dat komt omdat de bloembladeren stevig zijn. Lekker met een iets zoete dipsaus of een romige kaas.
3 voordelen van eetbare bloemen
Geen ruimte? Zet eetbare bloemen in een pot of op je balkon.
Je hebt een uniek ingrediënt voor heerlijke gerechten.
Geen tijd om ermee te koken? Laat de bloemen aan de plant zitten, zo help je de bijen.
Waar te koop
Daglelie’s, in het Latijn Hemerocallis genaamd, zijn te koop bij tuincentra. Kies lichte kleuren, deze zijn smakelijker dan donkere daglelie’s.
Kaapse Knoflook is te koop bij mij.
Oost Indische kers zaad is te koop via mijn webshop en bij tuincentra.
Meer weten?
Klik op de link “eetbare bloemen“. Je vindt er o.a. een lijst met eetbare bloemen, gerangschikt naar seizoen. Of kom een gezellige en informatieve eetbare bloemen workshop volgen over hoe je ze kweekt en er mee kookt. Je kan dan meteen eetbare bloemen zien in mijn moestuin.
Met eetbare bloemen maak je gerechten waar iedereen het nog lang over zal hebben.
Eén reactie op “Eetbare bloemen”
Reacties zijn gesloten.