De jaargetijden hebben grote invloed op de moestuin. De lengte van de dagen en de nachten en de bijbehorende temperatuur zijn belangrijk voor de planten in de moestuin. Planten reageren zelfs anders op hetzelfde soort weer in andere jaargetijden. Hoe dat allemaal werkt lees je in dit blog.
Jaargetijden / seizoenen
De jaargetijden, ook wel seizoenen genoemd, volgen elkaar op. Hierboven zie je wanneer welk jaargetijde begint. De lente begint op 21 maart en eindigt wanneer de zomer begint. We hebben met z’n alle afspraken gemaakt over de dagen waarop de lente, zomer, herfst en winter beginnen. Dat is handig omdat het elk jaar een klein beetje in tijd verschilt.
Lente
Het woord lente komt van het woord ‘lang’ en heeft betrekking op het lengen (langer worden) van de dagen. Dat betekent dat het elke dag net iets langer licht is dan de vorige dag en de nacht net iets korter dan de vorige.
Lengte van de dagen en nachten
Op de eerste lentedag, rond 21 maart, zijn de dag en nacht even lang. De eerste zomerdag , rond 21 juni, is de langste dag van het jaar en heeft dus de kortste nacht. Na deze dag worden de dagen langzaam weer korter totdat de herfst begint.
Op de eerste herfstdag, rond 21 september is de dag en de nacht weer even lang. En op de eerste winterdag, rond 21 december, is de dag het kortst en de nacht het langst en dan begint alles weer opnieuw.
Waarom is dit zo belangrijk ?
De lengte van de dag is heel belangrijk voor de planten in de moestuin. In het voorjaar (de lente) merken de plantjes dat er elke dag een beetje meer licht is en daar gaan ze van groeien. Zo gauw de zomer begint is er heel veel zon en deze zonnestralen worden door de plantje gebruikt als voeding. Dus hoe meer zon hoe meer voeding voor de planten. Daarom groeien de planten ook beter in de zomer dan in de winter.
Als de zomer begint voelen de planten ook dat ze langer licht krijgen en reageren daarop door bloemen te gaan maken. Die bloemen worden bestoven (= bevrucht) en zo kan er zaad gevormd worden. Zaad maken vraagt veel energie (voeding) en dat krijgt de plant in de zomer door de zon volop.
Veel planten in de moestuin staan leven maar 1 jaar. Daarom kan je vooral bij moestuinplanten zo goed zien dat ze op de lengte van de dag reageren.
Extra info: in Nederlands wonen we op het noordelijk halfrond van de aarde. De in dit artikel genoemde data hebben alleen betrekking op het noordelijk halfrond. Op het zuidelijke halfrond zijn de data van de jaargetijde anders. Het aantal uren genoemd in het plaatje boven aan de blog zijn bij benadering.