Oehhhh, wat kan dat toch lekker zijn, een ratjetoe van smaakvolle groentes. Mijn ratatouille bestaat altijd uit minstens 7 soorten groentes, waar ik die wijsheid vandaan heb weet ik niet meer precies, volgens mij is het een marokkaanse ‘regel’.
- ½ aubergine
- kleine courgette
- flinke rode ui
- ½ paprika en stukje spaanse peper
- 3-4 rijpe tomaten
- 4 tenen knoflook
- handvol verse peterselie en/of korianderblad en/of bieslook
- olijfolie of een combi van olijfolie en rode palmolie, of ghee
- peper / zout
- provencaalse kruiden
- laurierblaadje (vergeet ik vaak, mis het dan ook niet)
Dat zijn al 7 verschillende ingrediënten, je kunt er bijdoen wat je lekker vindt, bv:
- bleekselderij
- champignons
- sperzieboontjes (of left-over)
- mini-maiskolfjes
- wortelschijfjes
- snijd de groentes niet te fijn
- verwarm de olie in een pan
- hou een beetje uiringen en wat knoflook achter de hand
- doe de courgette, ui, paprika en spaanse peper in de pan en roer regelmatig even om
- doe de aubergine erbij
- zodra het gaat kleuren (droog wordt) de stukjes tomaten erbij en de knoflook en de warmtebron wat dimmen, nu kun je ook de steeltjes van de peterselie erdoor roeren
- doe laurierblaadje erbij en druk die in de tomatenvocht
- laat op laag vuur de groentes smoren, niet te lang want je wilt een ‘bite’ behouden
- af en toe even omroeren en op het laatste moment nog de achtergehouden ui en knoflook erdoor doen
- kruiden en versgemalen peper over de groentes , ook de versgesneden peterselie of korianderblad of bieslook of een combi van alle kruiden
- en gelijk serveren
- mijn groentes gaan maximaal 15 minuten in de pan, niet langer anders is alles te zacht!
Op tafel eventueel de groentes met zeezout bestrooien.
Eet smakelijk !