Gerechten met eetbare bloemen zijn een feest van kleur en smaak. Losjes over een salade heen gestrooid zijn ze fris en verrassend. Het eetbare bloemen seizoen is per soort anders en vaak erg kort, daarom is het zo fijn dat ze ook te bewaren zijn. Hiervoor zijn verschillende methodes en elke bloem heeft zo zijn voorkeur. Daarom dit keer een blog met 5 simpele recepten hoe je eetbare bloemen kan bewaren.
(Foto: Petra Kaak, workshop eetbare bloemen bij de Cruydthof)
Bloemenhoning
Ingrediënten: honing en bloemblaadjes
Bloemen geven verschillende soorten smaken af. Zo zullen lavendel en rozemarijn bloemen een sterke iets kruidige smaak afgeven en rozen een subtiele fris bloemige smaak.
Doe de bloemblaadjes in een stukje kaasdoek en hang dit in de pot met honing. Laat de pot een week lang staan op een lichte zonnige plek. Na deze week check je de smaak. Laat de bloemblaadjes er langer inzitten voor een meer uitgesproken smaak en verwijder de bloemblaadjes en het kaasdoek wanneer je de honing lekker vindt. Gebruik op brood en in de thee.
Bloemenboter
Ingrediënten:
Bloemblaadjes
Roomboter
25 gram bloemblaadjes voor elke 250 gram boter.
Haal de boter uit de koelkast en laat hem zacht worden. Roer de bloemblaadjes met een vork door de boter heen. Zet alles terug in de koelkast om weer op te stuiven.
Bloemen van kruiden, zoals bieslook, knoflook en rozemarijn zijn lekker bij gegrild vlees, pasta en roergebakken groente. De boter kan je maximaal 2 weken bewaren in de koelkast.
Bloemensiroop
Ingrediënten:
1 kopje water
3 kopjes suiker
1 kopje bloemblaadjes
Kook alle ingrediënten voor 10 minuten en zeef het daarna. Bewaar de vloeistof in een schone fles in de koelkast. Heerlijk is zoete gerechten, zoals met ijs of yoghurt, wafels, pannenkoeken, maar ook als gezonde limonade. Probeer het eens met een droge witte wijn of champagne.
Bloemensuiker
Ingrediënten:
Bloemblaadjes
Fijne kristal suiker (caster sugar is nog beter, maar dat wordt bijna nergens verkocht in Nederland)
100 gram bloemblaadjes voor elke kilo suiker
Zorg dat de bloemblaadjes droog zijn, er mag geen dauw of regen opzitten. Vermeng de suiker en de bloemblaadjes in een pot met brede hals. Bijvoorbeeld een weckpot. De suiker absorbeert het vocht en daarmee ook de smaak uit de bloemblaadjes. De bloemblaadjes kan je in de suiker laten zitten, dit geeft kleur en structuur aan je suiker, maar zal er wel voor zorgen dat de suiker wat gaat klonteren. Als je dit teveel vindt worden verwijder je de bloemblaadjes. Gebruik om een suikerrandje te maken op glazen en in gebak, cake en koekjes.
Bloemen in wijnazijn
Ingrediënten: bloemen en witte biologische wijnazijn
Neem een fles met een brede hals. Stop de bloemen in de fles. Giet de wijnazijn erbij en sluit de fles af. Zet hem een week op een donkere en koele plek. Proef de azijn na de week en wanneer de smaak naar wens is giet je de azijn, zonder de bloemen, over in een andere fles. Gebruik de azijn in dressings. (foto: Hans Clauzing)
Meer weten over eetbare bloemen?
Kijk op mijn website voor meer informatie over verschillende soorten eetbare bloemen, gerangschikt naar seizoen. Of kom een gezellige en informatieve workshop volgen over hoe je eetbare bloemen kweekt en er mee kookt.
Kun je iets specifieker zijn met “bloemen” of “bloemblaadjes”? Ik heb hier bijvoorbeeld Komkommerkruid, koren-, goudsbloem en bloemen met een scherpere smaak als Indische kers. Misschien vraag ik nu iets heel doms, maar ik begin net met mijn eigen kruidentuintje