Wierook van engelwortel

Koehler1887-AngelicaIk was al enige tijd niet naar een middeleeuws festijn geweest en ben daarom die in Steenwijk gaan bezoeken. De markt was erg klein en eerlijk gezegd vond ik er niet veel aan, maar ik ben dan ook verwend met mooie en grote Engelse, Deense en Duitse markten. Op de markt stond echter wel een wierookverkoper en die had Engelwortel liggen. Hij vertelde mij dat de wortel een prima wierook geeft. Na het opgraven, spoel je de wortel af (goed borstelen). Hierna laat je hem drogen. De wortel kan aangestoken worden zoals je dat ook met een wierookkegeltje doet, maar kan ook worden verbrand in een schaaltje boven een kaars. (foto van wikipedia)

Over de engelwortel
Engelwortel is een 2-jarig plant. Het eerste jaar ontkiemd hij om uit te groeien tot een ruime meter hoog. Het tweede jaar wordt hij ruim 2 meter hoog en krijgt groene bloemen in de vorm van een grote ronde bol. Deze grote bloemen geven veel zaad. En het tweede jaar zal je dan ook allemaal kleine engelwortelplantjes in je tuin aantreffen. Als je teveel planten hebt kan je deze trouwens makkelijk uit de grond trekken. Na het uitzaaien sterft de 2-jarige plant af. Op dat moment heb je dus allemaal nieuwe zaailingen om de plek in te nemen van de afgestorven plant. Zaai op een voedzame vochtige plek en de plant zal zich er prima thuis voelen.

Bloeitijd is half mei. Breedte bijna 1 meter, hoogte in het tweede jaar 2,5 meter.

In de keuken
De stengels worden gesuikerd. Zoek maar eens op gekonfijte engelwortel.
Een stukje engelwortel meekoken met de rabarber is heerlijk.
Jonge bladeren en stengels als groente koken.
Jonge stengels vullen met een kruidenroomkaas.
Jonge blaadjes rauw fijn snijden en door de salade.

Andere toepassingen
Je kan er dus wierook van maken.
De plant wordt ook gebruikt in likeuren als chartreuse en vermout.
Prima plant voor bijen en andere bestuivers.
Teveel zaailingen? geef deze aan de kippen, ze zullen er van smullen.

Al met al een mooi plant waar je geen omkijken naar hebt als die eenmaal in de tuin staat. Wel even opletten dat je de jonge planten niet weg schoffelt. De engelwortel wordt goed bezocht door bijen en andere bestuivers. Zet hem wel achterin de border, want met zijn 2,5 meter in het tweede jaar is het een grote plant. Culinair geen topper, maar als smaakmaker wel origineel. Je hebt aan 1 a 2 planten genoeg.

Share