Kruisreactie tussen inhalatie-allergenen en voedselallergenen
Op de nationale gezondheidsbeurs stond de Vereniging van Allergie Patiënten. Ik raakte met de secretaris in gesprek omdat ze informatie hadden liggen over voedselallergie. Zij vertelde mij dat er een link is tussen inhalatieallergie (bijv. hooikoorts) en voedselallergie.
Ze lichte dat als volgt toe: “Als je ergens gevoelig voor bent met je luchtwegen is de kans groot dat je ook slecht tegen bepaald voedsel kan. Je hebt dan een voedselallergie”. Ze had een mooi overzicht liggen van de link tussen verschillende soorten inhalatie-allergenen en voedselallergen. (Zie hieronder in het grijze veld).
Helemaal onderaan het artikel: 12 tips voor boeken over voedselallergie.
Bestuiving van bloemen
Als moestuiniers hebben we natuurlijk pollen nodig. Een ander woord voor pollen is stuifmeel. Stuifmeel zit op de meeldraden van een bloem. Dit stuifmeel wordt door bestuivers (bijen, hommels) naar een andere bloem gebracht en hopenlijk komt het stuifmeel zo op de stempel / stamper van die andere bloem terecht, zodat de bloem bevrucht raakt en uitgroeit tot een lekkere vrucht. Bij alle planten waren we de vruchten van eten werkt dit zo.
Een aantal voorbeelden van vruchtbestuiving:
* Fruit (zoals appel, peer, aardbei, framboos en meloen)
* Groente (zoals courgette, komkommer, aubergine, tomaat en paprika)
Overzicht van soortenpollen en welke voedselallergieën er kunnen voorkomen:
Berkenpollen (begin maart tot eind mei) * Appel, peer, perzik, framboos, abrikoos, nectarine, pruim, aardbei, kers. * Noten zoals hazelnoten, amandel, kastanje, pistache en kokosnoot (ook in koekjes). * Aardappel, tomaat, wortel en selderij.
Graspollen (half april tot eind augustus) * Roggepollen * Tarwe en granen
Bijvoetpollen (half juli tot half september) * Kruiden zoals koriander, komijn , dille en anijs. * Selderij, wortel, peterselie, venkel en kervel. * Witlof, andijvie en schorseneren.
Huisstofmijt (gehele jaar) * Schaal-, schelp- en weekdieren.
Latex (via de huid, bijv. d.m.v. handschoenen) * Exotische vruchten zoals avocado, banaan, papaya, kiwi en vijgen. * Tamme kastanje. * Boekwijt.
Wat is een voedselallergie:
Een abnormale reactie van het afweersysteem, waarbij het lichaam specifieke afweerstoffen tegen bepaalde allergenen in het voedsel worden gemaakt. De meest voorkomende allergische reacties op voedsel komen na het nuttigen van koemelk, een kippenei, vis, schaal- en schelpdieren, noten, pinda’s, soja, een appel en sesamzaad.
Wanneer bloeien de bomen en kan je last hebben van boompollen:
Hazelaar, van januari tot half maart
Els, van half januari tot eind maart
Populier, van eind februari tot half april
Es, van begin maar tot eind april
Wilg, van begin maart tot half mei
Berk, van begin maart tot eind mei
Beuk, van half april tot eind mei
Eik, van half april tot begin juni
Wanneer bloeien de grassen / kruiden en kan je last hebben van graspollen en kruidenpollen:
Grassen, van half april tot eind augustus
Zuring, van begin mei tot half juli
Brandnetel, van half mei tot half september
Bijvoet, van half juli tot begin september
Weegbree, eind juli
Ganzevoet, augustus
Vragen over voedselallergie
Ik heb zelf geen verstand van allergieën, maar mocht je vragen hebben met betrekking tot dit onderwerp kan je altijd terecht bij de onderstaande vereniging. Info is gepubliceerd met toestemming (secretaris) van de Vereniging van Allergie Patiënten: http://www.allergievereniging.nl/