5 veelgemaakte fouten in de moestuin

DSC_2835Wat elke journalist wil weten
Een vraag die bijna elke journalist mij stelt is welke fouten mensen maken in de moestuin. Er zijn inderdaad een aantal fouten die door veel mensen gemaakt worden en daarom deze keer mijn top 5 van veelgemaakte fouten in de moestuin.

1. Het geheim van goed watergeven
Planten zijn net mensen, vertel ik de deelnemers aan mijn moestuinworkshops. Mensen hebben water nodig en planten ook. Maar net als dat wij rimpelhandjes krijgen als we te lang in bad liggen, zo krijgen planten ook problemen als ze te veel water krijgen. Mensen krijgen dorst als ze te weinig drinken en je begrijpt het al, ook planten krijgen problemen bij te weinig water. Water geven is een van de moeilijkste dingen om te leren. Maar wat is nu precies genoeg?

Hieronder mijn 3 watergeeftips:
Een manier om te kijken of een plant water wil hebben is door een potje op te tillen. Een potje met veel water is namelijk zwaarder dan een potje met droge grond.

De aarde met veel water is ook donkerder van kleur dan de aarde met weinig water. Kijk maar op de foto rechts, daar zie je het verschil.

Een andere manier is voelen of de grond te droog is of niet. Daarvoor steek je je vinger in de aarde. Als het klam aanvoelt hoef je geen water te geven, als het droog en kruimelig aanvoelt moet je wel water geven. Dus elke dag even kijken. Voor de grond buiten leer je zo ook wat ‘het weer’ doet met het vocht in de grond.

2. Hoe voeding een plant gezond maakt
Planten hebben voeding nodig, net als mensen :-). Ze halen die uit de grond en uit zonlicht. Daarom moeten de wortels genoeg ruimte krijgen en moeten in een goede bodem staan met genoeg voedingsstoffen erin. Een plant die genoeg voeding krijgt zal een gezonde plant zijn en dan een natuurlijke afweer hebben tegen ziektes en plagen. Planten in de open grond krijgen makkelijkere genoeg voeding dan planten in een pot. Planten in een pot zal je dus regelmatig moeten bijvoeden. Doe dit vooral met een voeding die je kan opeten, we hebben het immers over moestuinplanten en de plantenvoeding eet je via de plant weer op. Je kan natuurlijk ook je eigen voeding maken. Hoe? Lees mijn blog hoe je van onkruid een plantenvoeding maakt.

3. Geef jij planten genoeg ruimte?
Planten hebben ruimte nodig. Als ze te dicht op elkaar staan krijgen de wortels niet genoeg ruimte en kunnen zo niet genoeg voedingsstoffen opnemen (zie vorige punt). Daarnaast hebben de bladeren ook genoeg ruimte nodig zodat ze optimaal van het zonlicht kunnen profiteren. Maar ze hebben ook ruimte nodig zodat de wind door de planten heen kan blazen en zo meehelpt deze gezond te houden. Hoeveel ruimte een plant nodig heeft vind je achterop het zaadzakje. Hou je aan deze afstand hoe raar het er ook uitziet. Een courgetteplant heeft bijvoorbeeld 1 vierkante meter ruimte nodig en dat ziet er best raar uit in het begin, zo’n klein plantje op zoveel grond.

Moesie de MoestuinCoach4. Je hoeft geen groene vingers te hebben om een moestuin te beginnen
Iedereen kan een moestuin beginnen. Het allerbelangrijkste is dat je er genoeg tijd aan besteed en het echt wilt. En ja, al het eerste begin kan moeilijk zijn en soms lukt iets niet. Maar laat je niet ontmoedigen, want zelfs bij de meest doorgewinterde moestuinier gaat er wel eens iets fout. En mocht je echt hulp willen bij je eerste moestuinstappen dan kan je altijd nog met hulp van Moesie de MoestuinCoach een moestuin beginnen. Hij ondersteunt beginnende moestuiniers met o.a. een MiniMoestuin of een MaxiMoestuin.

5. Begin niet te groot
Een moestuin vraagt tijd en begin daarom niet te groot. Een vierkante meter kan je al veel oogst geven en zo kan je uitproberen of je het echt leuk vindt. Je hebt dan meteen een idee hoeveel tijd je er echt aan wilt besteden zodat je het jaar erop eventueel een grotere moestuin kan maken.

 

Share