Oogstmijt

Oogstmijt
Het is weer augustus en dus tijd voor de oogstmijt. Dit uiterst vervelende bijtbeestje geeft een dagenlange jeuk. Na de ‘lees verder’ vind je informatie wat de oogstmijt precies is, hoe hij bijt, hoe voorkom je dat je wordt gebeten en wat je tegen die vervelende jeuk kan doen.

Wat is de oogstmijt?
Het bijten van de oogstmijt wordt Trombiculiasis genoemd. De oogstmijt heeft in het Latijn Trombiculidae autumnalis, maar vergeet al die mooie Latijnse namen maar, want de jeuk die ze veroorzaken is er niet minder om.

Het is een heel klein rood spinnetje en er zijn duizenden verschillende soorten van. Ze komen overal voor. Ze leven in bomen, stuiken en op de grond en zijn ongevaarlijk voor mensen, maar in augustus en september, vooral tijdens warm weer leggen ze eitjes die zich ontwikkelen tot minuscule kleine mijten / larven (0,2-0,3 mm groot). En dan begint de ellende, want die larven gaan opzoek naar eten en dat kan alles zijn wat lichaamssappen heeft. Mens en dier, het maakt deze kleine steker niet uit.

Chiggers, fluweelmijt, bosmijt, herfstmijt.
Je kent de oogstmijt misschien wel onder de Engelse naam, Chigger of onder de naam fluweelmijt, bosmijt, herfstmijt en er zijn vast nog wel meer mooie namen.

Hoe wordt je gebeten?
De mijten kruipen tegen je huid op en vinden plekjes waar kleding strak zit en de huid dun is het fijnste. Ze kruipen nauwelijks naar het bovenlichaam, want er zijn genoeg van die plekjes op je onderlichaam. Denk aan je enkels, de huid onder de rand van je sok, in je liezen, onder je broekrand.

Het bijten zelf voel je niet. Als ze bijten spuiten ze een enzym in de huid die zorgt dat er een kanaaltje ontstaat waardoor ze lichaamssappen opzuigen. Het is het enzym wat zorgt voor de enorme jeuk. Na een paar uur begint het te jeuken en met het krabben haal je dan ongemerkt ook de mijt weg, maar het kwaad is al geschied. Dagenlang kan het blijven jeuken. De jeuk is na 1 a 2 dagen op zijn ergst en het kan tot 10 dagen duren voordat het helemaal weg is.

Gelukkig is het bij mij nooit zo erg als op de foto’s die je vindt als je er op googled.

7 Tips tegen de oogstmijt:
In de loop van de jaren heb ik veel geprobeerd. Hieronder de tips die bij mij werken.

  1. Draag laarzen, deze zijn glad en daar kunnen ze niet tegenop klimmen.
  2. Ik hou het gras kort.
  3. Als ik toch met blote benen de tuin in ga, veeg ik bij de achterdeur mijn benen af met een handdoek. (Goed uitkloppen en wassen).
  4. Op alle beten smeer ik kamille olie (sterkte 5%).
  5. Ook de SRL spier- en gewrichtsgel van VSM werkt bij mij, genaamd Spiroflor.
  6. Dagelijks schone kleren aantrekken werkt ook. Ze blijven namelijk in je kleren hangen.
  7. Bij erge jeuk gebruik ik ook wel een “click-away”.

Meer weten? http://nl.wikipedia.org/wiki/Fluweelmijt

Share

Eén reactie op “Oogstmijt

Reacties zijn gesloten.