Zout is toch gewoon zout?
Tijdens één van mijn workshop maakte een deelnemer de opmerking: “maar zout is toch zout en het smaakt toch allemaal hetzelfde?”. Ik heb haar toen mijn assortiment van verschillende soorten zout laten proeven en zij merkte op dat ze allemaal anders smaken. En dat was goed opgemerkt, wat het ene zout is niet gelijk aan het andere zout. Dat komt omdat de samenstelling anders is, elk zout bevat zijn eigen unieke combinatie van mineralen en sporenelementen. Himalaya zout bevat bijvoorbeeld wel 84 verschillende soorten!
Zout kopen
In de supermarkt verkopen ze vaak maar 1 soort. Dat is jammer, wat de smaakverschillen zijn enorm. Ja, er zit een prijsverschil tussen, maar dat is ook verklaarbaar aangezien sommige soorten erg zeldzaam zijn of moeilijk te oogsten.
Zout is niet alleen een smaakmaker
Het juiste zout is niet alleen een smaakmaker maar zeker ook een bron van voedingsstoffen. Nu hoor ik mensen al zeggen: “maar we moeten toch minder zout eten?”. En natuurlijk hebben deze mensen gelijk, met ons hedendaagse eten krijgen we veel verborgen zout binnen en als je je daar niet van bewust bent eet je snel teveel zout. Maar er zijn ook mensen die alles vers koken, zoals ik en dan kan zout een goede bron van belangrijke voedingsstoffen zoals mineralen en sporenelementen zijn.
Verschillende soorten zout:
Op de foto bovenaan zie je van links naar rechts op de 1e rij:
- Trapani uit Italië (Sicilië). In 1572 maakte dit zout de haven van Trapani tot één van de belangrijkste in Europa. Lekker bij vis.
- Himalaya zout uit India. Dit zout komt uit de mijnen in het noorden van India. De mooie roze kleur komt van de vele natuurlijke mineralen die erin zitten. Lekker bij geroosterd vlees zoals lam en varken.
- Dominion uit Nieuw Zeeland. Heerlijk zout uit het Grassmere meer in Marlborough (Nieuw Zeeland). Smaakt geweldig op groenten zoals tomaten en radijs.
Van links naar rechts op de 2e rij:
- Black lava uit Cyprus. De diep zwarte kleur is het eerste wat opvalt bij dit zout. Als het nat wordt verdwijnt het. Het is dus alleen te gebruiken als toevoeging op het bord. Er zit actieve houtskool in en lijkt daardoor op vulkanisch as.
- Seoul zout uit Zuid Korea. Dit zout wordt gedroogd in bamboe en neemt deze smaak over in het zout. Het geeft daardoor een subtiele Aziatische smaak aan gerechten.
- Kechil uit Indonesië. In de vorm van kleine piramides en erg licht van gewicht is dit zout een fantastische aanvulling voor over salades of verse voorjaarsgroenten. Het wordt geoogst vlakbij de haven van Singaraja op Bali.
Maak je eigen rozenzout of Viking zout
Zout laat zich ook goed combineren met anders ingrediënten. Zo heb ik ooit Viking zout en een rozenzout gekocht. Viking zout is een combinatie van kruiden en zeezout. Er zit brandnetel, kervel, tijm, selderijzout, daslook en zeezout in. Het is lekker pittig en doet wat denken aan een goede kruidenboter. Prima voor een aardappelsalade of een stuk geroosterd vlees. Rozenzout is veel subtieler dan Vikingzout en is gemaakt van zeezout met rozenblaadjes, citroenmelisse en rozemarijn. Lekker over groene salades.
Tip: Als je zelf een zoutcombinatie maakt, laat de ingrediënten dan goed drogen een maal ze klein voordat je ze aan het zeezout toevoegt.
Nederland bezit een zoutwinkel. Deze bevindt zich in Amsterdam. Salsamentum op de Spaarndammerstraat. Ook heeft Jeroen van Wierden een webshop www. Salsamentum.nl
Hij geeft ook workshops over zout en laat ze proeven. Er gaat een hele nieuwe wereld voor je open!
Deze winkel is inmiddels helaas GESLOTEN staat er op internet