Kruideniersmuseum met snoepwinkel in Utrecht

Snoepmuseum en kruideniersmuseum in Utrecht In een kamer boven de snoepwinkel met snoep uit grootmoederstijd is een bonte verzameling van oude kruideniersartikelen, historische producten en keukengereedschap van oma.

Kruideniersmuseum met snoepwinkel in Utrecht

De kamer is niet groot, maar er staat heel veel in, ik heb er mijn ogen uitgekeken en was er bijna een uur binnen.

Snoep en kruideniersmuseum Utrecht

Het Museum voor het Kruideniers-bedrijf is gevestigd in een klein, vroeg 17e eeuws huisje dat ligt aan een binnenplaats tussen Hoogt en de Lange Jansstraat. Zowel binnen als buiten Hoogt 6 heerst een weldadige rust, waardoor men vanzelf de verleden tijd binnenstapt. Zonder moeite waan je je in de tijd van Betje Boerhave, een kruideniersvrouw uit de 19e eeuw. De dagboeken van Betje Boerhave werden door haar kleinzoon, na historisch onderzoek, bewerkt en gesitueerd in Utrecht.

 

 

Het kruideniersmuseum

Snoepmuseum en kruideniersmuseum in UtrechtIn het kruideniersmuseum is o.a. een suikerbrood te vinden met de plaatrasp waarover het suikerbrood heen en weer werd gehaald om de suiker tot korrels te vermalen. Suikerbrood is suiker geperst in een conische vorm. Dit was tot aan de 19e eeuw de manier waarop suiker werd verkocht, dus voor de tijd van de losse suiker en de klontjes.

Meer informatie over suikerbroden is te vinden op wikepedia: https://en.wikipedia.org/wiki/Sugarloaf

Het ‘museum’, dat altijd een bedrijfspand is geweest, bestaat uit een winkel en een tentoonstellingsruimte. De winkel is sfeervol ingericht en biedt een grote verscheidenheid aan koopwaar: griesmeel, polkabrokken, Ulevellen, (kerk)pepermuntjes; alles natuurlijk keurig afgewogen met koperen geijkte gewichten. Het contrast met de tegenwoordige supermarkt is groot.

De snoepwinkel

In het winkeltje op de begane grond is historisch snoep te koop, van kandijbrokken, kaneelstaafjes, locale Utrechtse snoepjes, anijs voor door de melk tot oude dropsoorten.

Met de verkoop van snoep en huishoudelijke producten en dankzij de particuliere giften en erfenisjes kan het museum zichzelf net draaiende houden. Het museum krijgt geen subsidie. Het museum wordt gerund door twaalf vrijwilligers. Deze enthousiaste dames(!) houden zo in de Utrechtse binnenstad een plezierig en leerzaam stukje geschiedenis levend. De toegang is gratis.

Meer informatie over dit bijzondere plekje: http://www.kruideniersmuseum.nl/

Share

Eén reactie op “Kruideniersmuseum met snoepwinkel in Utrecht

Reacties zijn gesloten.