Wil je eens echt wat anders eten? En dan bedoel ik echt ‘anders’ , dus ANDERS. Ga op onderzoek uit en koop een stukje mooi ‘wildernisvlees’, dat klinkt heel anders en is ook anders …. ergo …. het smaakt ook anders!
Google helpt je zo op weg om een adres in de buurt te vinden waar je dit sublieme vlees kunt kopen.
Vlees van runderen die een heerlijk leven hebben gehad, geen ‘mensgemaakte’ brokken hebben moeten eten, nooit zijn gevaccineerd en ook nooit medicijnen hebben gehad.
Struinend door natuurgebieden en eten wat voor je voeten komt, slapen waar je wilt en de volgende morgen …. ach …. dan vind je ook weer een plek om te grazen, te rusten, te herkauwen, te genieten. En de kalfjes blijven bij hun moeder, zoals het hoort.
Deze runderen konden leven zoals ze wilden, geen haast om vleesmassa’s te kweken, geen stress door ruimtegebrek, geen gedoe …. gewoon rust en puur natuur om hen heen.
Zo af en toe moet de beheerder wat dieren wegnemen om de populatie gezond te houden en ruimte te creëren voor de toekomstige generaties. En daar geniet ik weer van.
Ingrediënten :
– 750 gram stooflappen van wildernisvlees
– flink stuk roomboter ongezouten
– 2-3 uien
– paar tenen knoflook
– 200 cc wijn (2 glazen), bio rode wijn van AH is prima (€ 3,99)
– heet water (zoveel om het vlees niet droog te laten staan)
– scheutje appelciderazijn
– 1,5 toetjes/koffielepel johannesbroodpitmeel
– flinke koffielepel appelperenstroop of appelstroop
– peper, zout
– cayennepeper of een half spaans pepertje in stukjes
– 2 laurierblaadjes
– 4 kruidnagels
– stukje foelie
– ca 8 jeneverbessen
– rozemarijn, tijm
– wat peterselie of tuinkruiden om mee af te maken
Bereiding:
Het vlees in stukken snijden, niet te fijn.
Deze kruiden met peper/zout en eventueel vleeskruiden.
Roomboter in een gietijzeren pan verhitten en het vlees in kleine porties aanbraden.
Het aangebraden vlees even apart houden en in de pan de ui doen , laat deze een paar minuten in de pan sudderen, voeg dan de knoflook en spaans pepertje toe. Laat het niet verbranden!
Doe het vlees (en het vocht wat er nog uit is gekomen) terug in de pan, doe daar de kruiden bij, de wijn , scheutje appelciderazijn en vul met warm water tot het net niet onder staat.
Laat ca 3 uur zachtjes sudderen (niet koken) en roer alles af en toe om.
Duw al het vlees aan de kant of neem het met een spaan uit de pan en roer de appelperenstroop door het kookvocht en bind het vocht met johannesbroodpitmeel.
Doe de meel in een theezeefje en tik dit langzaam in het vocht terwijl je met je andere hand met een garde driftig staat te kloppen, dit vergt wat van je hersenen! Zo krijg je een supermooie fluweelzachte saus 🙂
Vlees met sap terug in de pan, alles even goed doorroeren, afmaken met peterselie en checken of er nog peper/zout bij moet.
In principe is het stoofpotje nu klaar om te eten, of ….. je kunt het wegzetten om een dag later te eten, dan is de smaak nog beter dan dat het al was.
Tips:
Smaakt heerlijk bij stamppotten of puree met rode kool + appeltjes , of stokbrook met sla.
Voor een extra smaakbeleving: voeg een lepel roze peperkorrels toe!
Mooi recept Noor, zeker het proberen waard! Toch heb ik een vraag: wat bedoel je met ’toetjes johannesbroodpitmeel’? Maar ze zijn leuk, je blogs ?
Hier genieten wij nu van en zijn op deze manier vrij van alle ingewenste toevoegingen, voor mij vanaf nu alleen nog maar dit soort vlees.
toetjeslepel/koffielepel 🙂
die nederlandse lepeltjes zijn zo anders dan de buitenlandse lepelmaten, maar daar kom jij vast wel uit Renske
thx voor jouw lieve compliment 🙂
Dank je wel Ben, alle E-nummers en andere ongewenste additieven komen niet op het bord, wel zo gezond 🙂