Ingrediënten:
– 150 gram ui
– 150 gram wortel
– 150 gram bleekselderij of knolselderij
– ongeveer 1250-1500 gram vleestomaten
– 3 tenen knoflook fijn gesneden
-100 gram rauw ham
– ca 50 gr gerookt spek
– 650 g gemengd gehakt
– 2 eetlepels volle melk
– glas rode wijn (ca 150 cc)
– 6 dl home made runderbouillon*
– paar eetlepels olijfolie
– flinke klont roomboter
– keltisch zeezout
– versgemalen peper
– nootmuskaat
– wat gehaktkruiden
– een greep tijm
– een greep Italiaanse tuinkruiden of oregano
– laurierblaadje
* (bv van runderribben en mergpijpjes en camelot getrokken, tezamen met wat groentes erbij, ik doe zoiets even in de snelkookpan als ik niets in de vriezer heb liggen)
* Recept hoe je zelf bouillon maakt.
Werkwijze deel 1:
Snij de tomaten in blokjes en verhit een grote pan met wat olijfolie erin.
Doe de tomatenblokjes erbij en laat dit inkoken (er komt veel vocht uit).
Hak de groentes fijn in de keukenmachine, niet tot moes, maar ca halve pinknagel groot.
Kruid het gehakt, doe vooral niet teveel zout erbij, want de rauwe ham en het spek zijn ook al zout.
Snijd de rauwe ham en de spekblokjes klein.
In een pan wat olijfolie verwarmen en de fijngehakte groentes en de rauwe ham daar in bakken totdat ze wat zacht worden, voortdurend roeren!
Ondertussen regelmatig de tomaten doorroeren zodat deze indikken.
Werkwijze deel 2:
Wanneer de groentes mooi zijn geroerbakt deze overdoen in de crock pot.
Doe in de pan een flinke klont roomboter en doe daar het gehakt en de spekjes bij.
Maak met een houten lepel het gehakt rul en voeg 2 eetlepels melk toe.
Blijf roeren tot deze verdwenen is.
Voeg dan de wijn toe, blijf roeren tot ook de wijn helemaal verdampt/ingekookt is.
Doe het gehaktmengsel bij de groentes in de crock pot.
Doe dan de tomaten in de crock pot en voeg de bouillon toe en de kruiden (tijm, oregano, laurierblad).
Roer alles goed door en zet de crock pot aan voor 6 uur.
Tussendoor 2-3 keer alles doorroeren.
Daarna nog ca 2 uur met de deksel een beetje scheef op de crock pot, zodat het lekker dik wordt.